lichtjes tijdens een uitvaart
Nieuws

Wereldlichtjesdag

Wereldlichtjesdag: lichtjes opsteken voor overleden kinderen

‘Geen kind is zo aanwezig als het kind dat wordt gemist’ – Ide Wolzak

Op de tweede zondag in december staan we wereldwijd met een lichtje stil bij overleden kinderen. Het gaat om alle overleden kinderen van baby tot volwassen, want iedereen is kind van iemand (geweest). Ook op hoge leeftijd doet het verlies van je kind dat zelf misschien al volwassen was pijn. En een overleden kind nooit wordt vergeten het kan zo troostvol zijn als ook die naam weer genoemd mag worden.

Afgelopen zondag woonde ik in Lelystad voor de eerste keer Wereldlichtjesdag bij. Het vond plaats in de aula van de begraafplaats Ölandhorst. Normaal probeert men dit buiten op de begraafplaats te organiseren, maar deze avond was het weer veel te guur en de wind te hard.

Binnen werd het een warm, intiem en ontroerend samenzijn van ik schat zo’n 60 tot 70 mensen. Er waren ouders en gezinnen met kinderen en soms met opa’s en oma’s. Ouders konden vooraf de naam van hun kind(je) doorgeven. Voor ieder kind was er een hartje gemaakt met daarop zijn of haar naam geschreven. Ouders hingen de hartjes met elkaar in een fraaie  herdenkingsboom. Tegelijkertijd werden er vele lichtjes rondom de boom ontstoken. Een muzikant ter plekke speelde prachtig piano en later ook nog op de viool. De emoties waren voelbaar en de sfeer was bijzonder ingetogen.

Persoonlijk raakte mij het gedicht “ik rouw je groot” dat voorgedragen werd. Het is van Indra van den Berg die het schreef voor Wereldlichtjesdag 2017.

Een gedicht vertelt over hoe een kind verder zou hebben geleefd als het niet overleden was . Over hoe we getuige zouden zijn als het levenspad niet voortijdig afgebroken was. Over hoe we een overleden kind ons hele leven lang bij ons houden. Over dat het kind er altijd zal zijn met het bijbehorende verdriet en met de oneindige liefde. Ik kreeg er tranen van in mijn ogen, en niet alleen ik. Het gedicht gaat als volgt:

Gedicht: ik rouw je groot

Ik rouw je groot
Pas net geboren
kijk je me aan, mijn lieve kind
met je mistig blauwe kijkers
als mijn hart het jouwe vindt.

Ik rouw je groot
een lenig meisje
klautert zomaar hop omhoog
hoe hoog zou mijn Grietje klimmen
voor zij weer naar beneden toog

Ik rouw je groot
weer een verjaardag
elf zou jij zijn vandaag
we zouden samen pizza’s eten
want die lust jij toch zo graag.

Ik rouw je groot
blijven zitten
of van school gestuurd misschien?
ruzie om het huiswerk maken
oh wat zou ik dat graag zien

Ik rouw je groot
gut een vriendinnetje
of een vriendje ook al goed!
Ik geniet van jouw verhalen
zoals een vader luisteren moet

Ik rouw jou groot
je gaat op kamers
en maakt er dan een bende van
ik gun jou al het falen
zoals een moeder -knarsend- kan

Ik rouw je groot
en in mijn rouwen
kom je bij ons op visite
We drinken wijn uit mooie glazen
om van het leven te genieten

Ik rouw je groot
het is je trouwdag
zenuwachtig lach je naar mij
en met een treintje van ontroering
krijg ik er dan schoonkind bij

Ik rouw je groot
en mis zo vreselijk
wat we samen nooit meer doen
en al lijkt de wereld jou vergeten
weet dat ik jou dagelijks zoen

Want ik mis jou alle dagen
weggenomen
door de dood
in mijn blijf jij altijd leven, in mijn hart
rouw ik jou groot.

 

Een mevrouw vertelde dat ze eerder naar een soort gelijke herdenking was geweest, maar die was voor haar te religieus geweest. Het sprak haar aan dat Wereldlichtjesdag ouders volkomen vrij laat om het verdriet op hun eigen wijze in te vullen en niet te plaatsen in een religieuze traditie.

Na afloop was er warme chocolademelk in het Grand Café van het Yardenhuis. Het was een hartverwarmende avond.

wereldlichtjesdag 2019

wereldlichtjesdag 2019 in Lelystad

Oorsprong

Wereldlichtjesdag start ieder jaar als eerste in Australië om 19:00 uur plaatselijke tijd en “reist” dan rond de wereld. Het idee is dat de wereld zo even wat lichter te maken voor ouders die een kind verloren hebben. Daarnaast laat het ouders zien dat ze niet alleen zijn met hun verlies en verdriet. Het initiatief startte in 1997 de Verenigde Staten als ‘Worldwide Candle Lighting

Herdenkingsmonument

De Wereldlichtjesdag organisatie in Lelystad wil in navolging van andere steden volgend jaar een herdenkingsmonument plaatsen.

Wilt u of uw organisatie een bijdrage leveren in de vorm van donatie of sponsoring? Neemt u dan contact op met de voorzitter van de stichting Wereldlichtjesdag: Ger Koreman, 06-54348108 of koreman48@xs4all.nl.