Grafmonument, Gedenksteen of Gedenkteken met Vlinders

Er wordt wel gezegd dat een vlinder symbool staat voor de drie stadia die de ziel doorloopt: Leven, dood en wederopstanding. Misschien dat daarom een vlinder vaak wordt gekozen als bijzonder element in grafmonumenten. Vlinders in een grafmonument verwerken kan op verschillende manieren. Zo kunt u voor meerdere kleine vlinders van gekleurd glas in het grafmonument kiezen. Maar ook een grote vlinder van RVS is heel mooi.  Samen met u kijk ik wat de wensen en mogelijkheden zijn en hoe wij met elkaar een passend en persoonlijk grafmonument kunnen maken. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van unieke grafmonumenten met vlinders.

Er wordt wel gezegd dat een vlinder symbool staat voor de drie stadia die de ziel doorloopt: Leven, dood en wederopstanding. Misschien dat daarom een vlinder vaak wordt gekozen als bijzonder element in grafmonumenten. Vlinders in een grafmonument verwerken kan op verschillende manieren. Zo kunt u voor meerdere kleine vlinders van gekleurd glas in het grafmonument kiezen. Maar ook een grote vlinder van RVS is heel mooi.  Samen met u kijk ik wat de wensen en mogelijkheden zijn en hoe wij met elkaar een passend en persoonlijk grafmonument kunnen maken. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van unieke grafmonumenten met vlinders.

MONUMENTEN VOOR

STIJL

MATERIAAL

SOORT

grafmonument of gedenkteken op maat

Vraag vrijblijvend om meer informatie of een nadere kennismaking
Contact opnemen
grafsteen vlinder
RVS grafsteen vlinder

Een grafsteen met vlinder?

Een grafsteen met een vlinder is een bijzonder en persoonlijk gedenkteken dat meestal past bij uw dierbare of geliefde. Met uw verhaal en input kan ik een mooi en passend grafmonument ontwerpen. Een echt persoonlijk gedenkteken is uniek als daarvan kan er dus maar één gemaakt worden.

Hoe ontwerp ik een grafsteen met vlinder?

Bij het ontwerpen van een gedenkteken maak ik altijd eerst kennis met de nabestaanden. Bij een kopje koffie of thee vertelt u me wat u wilt delen over uw dierbare. Ik luister graag naar uw wensen, herinneringen en verhalen over uw dierbare. Soms kan een schijnbare kleine anekdote veelzeggend zijn de aanleiding vormen voor een origineel en uniek ontwerp. Misschien heeft u al een duidelijk beeld van wat u wilt? Ik hoor het graag en kijk dan hoe we dat het beste zouden kunnen realiseren.

Zo’n eerste gesprek vind ik erg belangrijk en neem daar dan ook alle tijd voor. Pas als we beiden voelen dat er een “klik” is wil ik voor u aan het werk gaan.

Glazen vlinders – Modellen – kleine maquettes

Als er een klik is maak ik na ons eerste gesprek vrijblijvend een aantal schetsen en ontwerpen van de grafsteen of grafmonument voor uw geliefde  dierbare. Hetgeen we besproken hebben probeer ik daarin te verwerken. Als u een grafsteen met vlinder mooi en passend vindt maak ik daar een aantal voorbeelden van.  Na een week of 4 a 6 nodig ik u uit in mijn atelier. U bent welkom om (samen met uw kinderen, familie of vrienden) de ontwerpen te bekijken en te bespreken. Ook toon ik u dan een aantal voorbeelden van glazen vlinders in verschillende kleuren en stijlen.

In de meeste gevallen zijn er paar ontwerpen die direct de voorkeur hebben. Vaak wordt het uiteindelijke ontwerp een combinatie van de favoriete ontwerpen.

grafsteen vlinder
klein ontwerp gedenkteken met vlinders

Ontwerp grafsteen met vlinder op ware grootte

Een proefmodel van het ontwerp op ware grootte laat zien of het grafmonument de juiste maat en verhoudingen heeft. Ook ziet u of de plaats van de tekst op het monument de beste is en de juiste lettertype of lettergrootte heeft.  Het handige is dat we in dit proefmodel ter plekke verschillende mogelijkheden kunnen laten zien. Hoewel het model meestal van karton of hout gemaakt krijgen nabestaanden een goede indruk. De “glazen vlinders”  in het proefmodel maak ik meestal geschilderd papier. Pas wanneer dit proefmodel helemaal naar uw zin is kunnen we beginnen met het grafmonument in het uiteindelijke materiaal. Bijvoorbeeld RVS 316, handgemaakt glas, geroest cortenstaal of hard- of natuursteen.

Gedenkteken vlinder tijdens het maken bekijken

En ook bij de uitvoering van het gedenkteken met vlinder bespreken we iedere stapje in het proces. Regelmatig bent u welkom om naar de vorderingen te komen kijken. Ook ontvangt u regelmatig foto’s van de verschillende stadia. Zo blijft u op de hoogte en maken we geen overhaaste beslissingen. Het monument dat we maken moet tenslotte voor de volle 100% aansluiten bij uw wensen en verwachtingen. Veel nabestaanden  vertellen me dat ze deze manier van werken erg op prijs stellen. Het helpt hen wennen aan het idee dat het nu nog kale graf straks verandert in een mooie en passende gedenkplek.

glazen grafsteen werk in uitvoering
nabestaanden helpen mee

Glazen vlinders

Glazen vlinders kunnen op letterlijk honderden manieren gemaakt worden. Ik werk met meerdere glaskunstenaars samen die ieder een eigen stijl hebben. Als u dat wilt breng ik u graag met hen in contact om in hun glasateliers vlinders uit te zoeken of nieuwe unieke vlinders te laten maken.  Verschillende glazen vlinders zien, maar ook voelen door ze zelf in de hand te houden is een aparte ervaring. Glas is mooi materiaal dat verwondert; glazen vlinders ontroeren vaak.

glazen vlinders
glazen vlinders

RVS vlinders

Dankzij laser- en watersnijtechnieken kunnen vlinders heel mooi uit RVS 316 gesneden worden. Strak en helder. Iedere vlinder kan een eigen tekening en vorm krijgen. RVS vlinders geven een grafmonument een heel bijzondere uitstraling.

grafsteen vlinder
RVS grafsteen vlinder

Plaatsen Gedenkteken met Vlinder

Als het gedenkteken of grafsteen met vlinder helemaal volgens uw wens is uitgevoerd spreken we af wanneer we (samen) het gedenkteken met vlinder gaan plaatsen. Ik vind het prettig als nabestaanden daarbij aanwezig willen  zijn . Als u dat wilt mag u meehelpen. Het is tenslotte voor iedereen van belang dat het maken en plaatsen van het gedenkteken voor uw dierbare  naar volle  tevredenheid gebeurt. De plaatsing van een grafsteen of gedenkteken is een emotionele aangelegenheid. Ik hoor regelmatig van  nabestaanden dat ze blij zijn dat ze er voor kozen om er bij te zijn en/of om mee te helpen.

Samen plaatsen van babygraf
samen plaatsen grafsteen vlinder

Fotoboekje

Van iedere fase en gebeurtenis in het proces maak ik foto’s. Met deze foto’s, teksten en tekeningen stel ik een mooi boekje samen dat u als aandenken krijgt nadat gedenkteken eenmaal is geplaatst op de begraafplaats.

boekje grafsteen vlinder
boekje met foto’s grafmonument

Memorabel: mogelijkheden in monumenten

Als grafkunstenaar ontwerp ik unieke grafkunst, monumenten en gedenktekens. Deze voer ik uit in moderne eigentijdse materialen als glas, RVS 316 en geroest cortenstaal. Voor een gedenkteken wordt vaak een  combinatie van materialen gebruikt.  Deze combinatie is bijzonder doordat het glas transparant en kwetsbaar oogt, terwijl het RVS stralend, strak en sterk is.

Waar u ook voor kiest, er ontstaat altijd een uniek gedenkteken. Anders en bijzonder van vorm en materiaal.

Kies voor een extra persoonlijke toevoeging

Naast vlinders kunt u het gedenkteken voor uw dierbare of geliefde ook nog persoonlijker maken met foto’s, teksten in eigen handschrift en/of handafdrukken. Dankzij moderne ets- en lasertechnieken kunnen deze haarscherp in glas, RVS en steen geplaatst worden.

Het kan erg mooi zijn om de naam van uw dierbare in zijn of haar eigen handschrift op het monument te plaatsen. Hierdoor worden gedenkteken nog persoonlijker en unieker.

foto in RVS laseren
foto en naam in eigen handschrift in RVS

Kennismaken?

Graag maak ik vrijblijvend met u kennis. Ik luister dan aandachtig naar uw verhaal en eventuele wensen. Als er een klik is waarbij u het gevoel heeft dat ik de aangewezen persoon ben om het monument voor uw dierbare te mogen ontwerpen maak ik graag vrijblijvend een aantal ontwerpen.

Ook als u nog geen idee heeft hoe een gedenkteken of grafmonument voor uw dierbare eruit moet komen te zien denk ik graag met u mee! Kijk ook rond op deze website voor inspiratie.

Voor een vrijblijvend gesprek kunt u mij bellen op 06-49351338. Of stuur  een e-mail naar info@memorabel.nl. Ik hoor graag van u.

grafkunstenaar Jeroen Stok
Jeroen Stok