Grafsteen, Gedenksteen of Gedenkteken met Handafdrukken

Handafdrukken geven een grafmonument een persoonlijke boodschap mee. Vandaar dat dit een element is wat regelmatig is terug te zien op grafmonumenten. Een handafdrukken kunnen op allerlei creatieve manieren worden verwerkt in een grafmonument. Denk hierbij aan handafdrukken van nabestaanden graveren in RVS als een laatste groet. Voetafdrukken in glas kunnen ook heel indrukwekkend zijn. Alsof iemand alleen verder loopt.

Aan de hand van uw wensen ontwerp en maak ik een persoonlijk grafmonument dat past uw dierbare. Hieronder vindt u grafmonumenten met daarin voet- of handafdrukken.

Handafdrukken geven een grafmonument een persoonlijke boodschap mee. Vandaar dat dit een element is wat regelmatig is terug te zien op grafmonumenten. Een handafdrukken kunnen op allerlei creatieve manieren worden verwerkt in een grafmonument. Denk hierbij aan handafdrukken van nabestaanden graveren in RVS als een laatste groet. Voetafdrukken in glas kunnen ook heel indrukwekkend zijn. Alsof iemand alleen verder loopt.

Aan de hand van uw wensen ontwerp en maak ik een persoonlijk grafmonument dat past uw dierbare. Hieronder vindt u grafmonumenten met daarin voet- of handafdrukken.

MONUMENTEN VOOR

STIJL

MATERIAAL

SOORT

grafmonument of gedenkteken op maat

Vraag vrijblijvend om meer informatie of een nadere kennismaking
Contact opnemen

 Een grafmonument of grafsteen met handafdrukken

Een grafmonument met handafdrukken ontwerpen kan lastig zonder uw input in de vorm van verhalen en herinneringen. Door uitgebreid met u in gesprek te gaan ontdekken we wat wel en wat niet passend is voor een grafmonument voor uw dierbare. Een echt persoonlijk grafmonument is uniek en daarom kan er maar één exemplaar van gemaakt worden. Handafdrukken maken een gedenkteken nog persoonlijker.

Handafdrukken in een grafmonument – hoe gaat het in zijn werk?

Eerst maak ik graag vrijblijvend kennis met u als nabestaande. Bij een kopje koffie of thee vertelt u me wat u kwijt wil. Ik luister graag naar uw verhalen en herinneringen over uw geliefde overledene. Vaak kan een schijnbare kleinigheid juist heel typerend zijn voor uw dierbare en goed gebruikt worden als thema of element in het gedenkteken.

Ook als u zelf al concrete ideeën en voorstellen heeft help ik u graag deze te realiseren op een duurzame en/of artistiek verantwoorde manier.

Een eerste gesprek is erg belangrijk en daar neem ik dan ook alle tijd voor. Pas wanneer u het gevoel heeft dat u bij mij aan het juiste adres bent en we beiden een “klik” voelen ga ik voor u aan het werk.

Handafdrukken kunnen op verschillende manieren verwerkt worden. Het begint natuurlijk met de handafdrukken zelf – die kunnen eerst met verf of inkt gemaakt worden. Ook kunnen er al hand en voetafdrukken aanwezig zijn.

Maquettes en kleine ontwerpen

Ik maak vrijblijvend een aantal schetsen,  ontwerpen en kleine maquettes voor het grafmonument waarin handafdrukken verwerkt kunnen worden. Dat kunnen handafdrukken van nabestaanden en kinderen zijn, maar ook van de overledene zelf. Van overleden baby’s zijn vaak al voet- en handafdrukken gemaakt in het ziekenhuis. Een verpleegkundige maakt dan met inkt een afdruk, maar er kan ook een voet- en handafdruk in gips gemaakt zijn.

In de maquettes verwerk ik de thema’s en elementen die we besproken hebben in het eerste gesprek.  Na ongeveer een maand nodig ik u uit om langs te komen om de ontwerpen te bekijken en bespreken.

Samen kijken we welke ontwerpen het meeste aanspreken. In veel gevallen kiezen nabestaande voor een combinatie van verschillende ontwerpen. Als er ontwerp ontstaat waar u tevreden over bent ga een proefmodel op ware grootte maken. Zo’n “mockup” is meestal van karton of MDF gemaakt.

Proefmodel of “mock-up” op ware grootte

In de praktijk geeft zo’n proefmodel al een heel goede indruk van het definitieve resultaat. U kunt direct zien of het monument de gewenste afmetingen en verhoudingen heeft. Heeft de tekst zo de juiste grootte en het gewenste lettertype?  In dit stadium kunnen nog allerlei aanpassingen en wijzigingen aan gebracht worden. Als dit proefmodel na eventuele aanpassingen helemaal akkoord kan het definitieve werk in het uiteindelijke materiaal beginnen. Dat materiaal kan bijvoorbeeld RVS-316, handgemaakt glas, geroest cortenstaal of natuursteen zijn.

Stapgewijs naar het definitieve grafmonument

Ook het maken van het grafmonument doe ik stap voor stap en daarbij wordt u regelmatig op de hoogte gehouden. Zo ontvangt u van ieder stadium foto’s en video’s en bespreek ik telefonisch de voortgang met u. U bent ook van harte welkom om de vorderingen van het grafmonument in de werkplaats te komen bekijken. In sommige gevallen kunt zelf meehelpen bij belangrijke beslissingen.

Ik zorg er voor dat alles volgens onze afspraken en uw wensen gebeurt. Aan stress en haastwerk heb ik een hekel.   Ik zeg altijd: je kunt het maar 1x goed doen en daar is tijd en aandacht voor nodig.

Immers het grafmonument is bedoeld als mooie gedenkplaats en dan moet gedurende decennia goed blijven. Nabestaanden vertellen me regelmatig dat deze manier van werken hen helpt om te wennen dat er een grafmonument aankomt. De overgang van een nog kaal graf naar een mooie gedenkplek is zo wat minder groot. De ervaring is bovendien dat na de plaatsing van het gedenkteken er vaak een nieuwe fase aanbreekt.

Grafmonument op het graf plaatsen

Het is prettig als u bij de plaatsing van het grafmonument aanwezig wilt zijn. In veel gevallen kunnen nabestaanden, als ze dat willen, daarbij meehelpen.  Soms dragen nabestaanden met elkaar het monument zelf naar het graf.  Het plaatsen is emotioneel, maar tegelijkertijd is er veel te doen wat ook weer voor afleiding zorgt. Nabestaanden vertellen regelmatig dat ze heel blij zijn dat ze mee konden helpen.

Fotoboekje

Als het monument eenmaal geplaatst is ontvangt u nog een mooi en persoonlijk boekje over de totstandkoming van het grafmonument. Daarin staan schetsen, foto’s en teksten over de verschillende fases. Het hele proces van de allereerste schetsen tot en met het (gezamenlijk) plaatsen op de begraafplaats is er in beschreven.

Memorabel: meer mogelijkheden in monumenten

Als grafkunstenaar maak ik grafmonumenten van glas, RVS, geroest cortenstaal, natuur- en hardsteen. Vaak wordt voor een combinatie van materialen gekozen die elkaar aanvullen. Zo is glas licht en kleurrijk en RVS stralend en strak.  Vooral gekleurd glas is vaak in gebruik in kindergrafmonumenten. RVS wordt ook vaak gekozen, vanwege de gladde en strakke uitstraling. Waar u ook voor kiest, er ontstaat altijd een uniek grafkunstmonument zowel qua materiaal, vorm en afmeting.

Grafaccessoires en extra elementen

Handafdrukken in grafmonumenten geven het gedenkteken een extra persoonlijk karakter. Handafdrukken kunnen worden gelaserd, uitgesneden of gegoten.

Qua figuren wordt in (kinder)monumenten vaak gekozen voor vogels, vlinders, hartjes en bloemetjes. Omdat glas en RVS zo goed bewerkbaar zijn, kan ik vrijwel elk soort figuur realiseren. Op de website ziet u meerdere voorbeelden van wat mogelijk is.

In eigen beheer

Elk grafmonument wordt in eigen beheer gemaakt en ik zorg er voor dat er alleen toegewijde vakmensen aan werken. Met deze vakmensen werk ik al jaren samen. Zij hebben liefde voor hun vak en realiseren zich dat een grafmonument een bijzondere waarde voor nabestaanden heeft.

Geschikte Materialen voor een grafmonument

Als grafkunstenaar werk ik onder andere met glas, RVS 316 en geroest cortenstaal maar ook met traditionele natuur- en hardsteen. Omdat glas een licht en puur karakter heeft, combineer ik vaak glazen elementen met andere materialen in een grafmonument. Een glazen grafmonument is geliefd, maar ook de combinatie van het stralende RVS of het geroeste donkere cortenstaal combineert mooi met helder of gekleurd glas. Het oogt  heel mooi en subtiel.  Bovendien zijn het materialen die vrijwel onderhoudsvrij zijn.

Voor welk materiaal u ook kiest, er ontstaat altijd een respectvol, uniek en bijzonder grafmonument dat aansluit bij uw wensen en de eisen van de begraafplaats.

Bekijkt u de voorbeelden op deze website. Ik hoor graag wat u mooi vindt of wat u het meest aanspreekt.

Handafdrukken in grafmonument verwerken

Handafdrukken op een grafmonument of grafsteen kan op verschillende manieren. In steen en RVS kunnen de handafdrukken met laser of etstechnieken geplaatst worden. Ook kunnen ze uitgesneden worden of met glasparels gestraald worden. In glas kunnen afdrukken gegoten of gezandstraald worden. Al deze mogelijkheden hebben ieder een eigen specifieke uitstraling en een ander subtiel effect.

Ook een vingerafdruk of een tekst geschreven in het eigen handschrift kunnen met ets- en lasertechnieken haarscherp en duurzaam in verschillende materialen gegraveerd worden.

Vogels, vlinders en harten

Voor grafmonumenten voor een dierbare is een hart als symbool geliefd. Ook vogels als symbool van vrijheid worden vaak gekozen. Vlinders staan vaak symbool voor onschuld. Met moderne snijtechnieken kunnen we in glas, metaal en RVS vrijwel elk soort figuur maken. Op deze website ziet u voorbeelden van wat zoal mogelijk is.

Kennismaken?

Graag maak ik vrijblijvend kennis met u. Ik luister dan aandachtig naar uw verhaal en wensen. Als u het gevoel heeft dat ik de aangewezen persoon ben die het monument voor uw geliefde mag ontwerpen, maak ik graag vrijblijvend een aantal ontwerpen.

Ook in het geval u nog geen concrete ideeën heeft over hoe het grafmonument of de gedenksteen voor uw dierbare denk ik graag met u mee! Kijkt u ook rond op deze website voor inspiratie.

Voor een vrijblijvend gesprek kunt u mij bellen op 06-49351338. Of stuur  een e-mail naar info@memorabel.nl. Ik hoor graag van u!

grafkunstenaar Jeroen Stok
Jeroen Stok
grafmonument plaatsen
samen grafmonument met handafdrukken plaatsen