Werkwijze

WERKWIJZE

Hoe gaat het ontwerpen van een grafmonument in zijn werk?
Lees op deze pagina alles over de stappen en werkwijze om tot een persoonlijk grafmonument te komen.

no1

Kennismaking

Via telefoon of e-mail maken we een afspraak voor een ontmoeting. Dan spreken we elkaar over hetgeen er gebeurd is. U vertelt alleen dat wat u kwijt wilt. Ik luister vooral en beantwoord eventuele vragen. Misschien is in dit stadium al duidelijk welk budget u ongeveer in gedachten heeft.

no2

Ontwerpproces

Enige dagen na ons gesprek vraag ik u of wat we besproken hebben beantwoordt aan uw verwachtingen. Is er een klik? Gaan we samen verder om iets moois en passends te realiseren? Als er een klik is maak ik naar aanleiding van wat we besproken hebben een aantal ontwerpen en schetsen. Hierin verwerk ik graag uw op- en aanmerkingen tot een aangepast ontwerp. Hiervan maak ik een maquette op schaal. Soms meerdere varianten. Als dit ontwerp u aanspreekt en we hiermee verder kunnen vraag ik hiervoor 1500 euro.

n03

Proefmodel

Van het kleine goedgekeurde modelletje maak ik een proefmodel op ware grootte van karton of MDF. Daar kunnen we zien of de verhoudingen kloppen, de tekstgrootte en positie naar tevredenheid is. In dit proefmodel kunnen we nog van alles aanpassen. Pas als u volledig tevreden bent met het ontwerp op ware grootte ga het monument daadwerkelijk maken.

no4

Uitvoering

Op sommige begraafplaatsen is een technische tekening nodig voor de aanvraag van de plaatsingsvergunning. Ik regel voor u de aanvraag inclusief tekeningen. Na verlening van de vergunning om te mogen plaatsen beginnen we met de realisatie van het ontwerp van het grafmonument of de grafsteen. Meestal duurt het realiseren van een grafmonument een aantal maanden. Vaak moet een idee bij de nabestaanden “rijpen”, en soms is voor de technische realisatie extra tijd nodig. Bij het begin van de uitvoering vraag ik u om een aanbetaling van 50% zodat ik een deel van de kosten van de realisatie kan betalen. Na oplevering kunt u het resterende deel van het afgesproken bedrag voldoen.

no5

Plaatsing

Als het ontwerp is uitgevoerd en goedgekeurd spreken we een datum af waarop we plaatsen. Ik stel het bijzonder op prijs als u hierbij aanwezig wilt zijn. Het is voor beide partijen belangrijk om een gevoelig traject als het realiseren van een gedenkteken aan een dierbare goed af te ronden.

no6

Nazorg

In de praktijk vraagt een aantal nabestaanden om beeldmateriaal van de van de realisatie van het grafmonument. Als u daar prijs opstelt maken we een boekje met daarin schetsen, foto’s en teksten van het proces van het eerste idee tot de definitieve plaatsing van het grafmonument.

Verzekering

Helaas hebben ook grafmonumenten soms te maken met vandalisme of diefstal. Het Parool kopte onlangs nog “Wie jat er nou grafbeelden?” naar aanleiding van een diefstal op een begraafplaats in Amsterdam. Je kunt iets nog zo sterk maken, maar alles valt uiteindelijk te slopen of te stelen. Soms ontstaan beschadigingen ook onbedoeld (door bijvoorbeeld een motormaaier). Daarom bied ik een verzekering tegen diefstal en beschadigingen aan. Voor een klein percentage van het totaalbedrag is het monument voor een periode van minimaal 5 jaar verzekerd. Mocht het monument onverhoopt schade oplopen of gestolen worden dan is het herstellen of het opnieuw maken verzekerd.

Contact

Heeft u een speciaal verzoek, vraag of opmerking of wilt u meer informatie  Graag beantwoord ik uw vragen. Neem geheel vrijblijvend contact op.