Over mij

Grafkunst door grafkunstenaar Jeroen Stok

Mijn naam is Jeroen Stok en ik maak als grafkunstenaar samen met nabestaanden prachtige grafmonumenten en gedenktekens. Het ontwerpen en maken van een persoonlijk grafmonument is gevoelig en persoonlijk. Het moet heel zorgvuldig en met veel persoonlijke aandacht gedaan worden. Ik beschouw het als een eer om daar een bijdrage aan te mogen leveren. Ik ontneem u zoveel mogelijk alle zorgen omtrent het grafmonument van het ontwerpen, aanvraag van vergunningen tot en met de plaatsing.

Verlies en rouw

Verlies van een geliefde of dierbare is confronterend en verdrietig. Een periode van verlies gaat meestal gepaard met rouw. Dat is vaak een emotionele en moeilijke tijd die niet snel over is. In deze periode komt veel op je af. En dan moet er ook nog “iets” met het graf of de urn gedaan worden.

Persoonlijk

Een uniek grafmonument of grafkunst maakt een graf persoonlijker. Als grafkunstenaar maak ik gedenktekens en écht persoonlijke grafmonumenten die in overleg met nabestaanden worden ontworpen. Een echt persoonlijk gedenkteken – een monument waarvan er maar één gemaakt is verbeeldt dat waar moeilijk woorden voor te vinden zijn. Door goed te luisteren naar uw wensen, ideeën en herinneringen, ontwerp ik grafkunst en grafmonumenten die voor nabestaanden herkenbaar en passend zijn. Een ontwerp dat overledene eer aan doet.

Jeroen is geduldig en neemt de tijd om het ontwerp ook echt aan alle wensen te laten voldoen. Ook het zelf kunnen meehelpen bij de daadwerkelijke constructie van het monument, hebben wij als prettig ervaren. We zijn heel blij met het eindresultaat.

De ouders van Julie

Graag laat ik op deze website zien wat ik als grafkunstenaar zoal maak en wat ik voor u kan betekenen.

Een ontwerp voor een grafmonument

Een ‘gewoon’ kunstwerk kan mensen al enorm raken. Een persoonlijk grafmonument of grafkunst roept sterke gevoelens en herinneringen op bij de nabestaanden, meer dan bij een gewoon kunstwerk. Als grafkunstenaar betrek ik nabestaanden in het ontwerpen en bij het uitvoeren van het monument. Hierdoor wordt het een uniek en eenmalig grafmonument dat een passend eerbetoon is.

Als u interesse heeft om een uniek grafmonument te laten ontwerpen door mij, dan ga ik eerst uitvoerig met u in gesprek. Dat is een vrijblijvend en kosteloos gesprek. We bespreken wat er is gebeurd; en welke impact dat heeft. Wat uw wensen en ideeën met betrekking tot een grafmonument zijn. Welke stijl, vorm, materiaal, kleur, etc. spreekt u het meest aan? Heeft u voorbeelden gezien die u mooi vindt?

Als we beiden het gevoel hebben dat we tot iets moois kunnen komen begin ik met het ontwerpen. Eerst maak ik een serie met verschillende kleine modelletjes. Als daar een favoriet ontwerp tussen zit werken we dat verder uit tot het naar uw zin is. Als dat kleine ontwerp akkoord is maak ik een proefversie van het monument op ware grootte van karton of hout. Dan kunnen we precies zien hoe het in het echt gaat worden. Vanzelfsprekend kunt u in deze proefversie nog wijzigingen aanbrengen.

Iedere nieuwe stap die ik zet, bespreek ik uitvoerig met u en de andere nabestaanden. Op die manier creëren we samen precies die grafkunst die gewenst is. Van elke afzonderlijke stap maak ik foto’s. Veel nabestaanden ervaren het laten maken van het grafmonument als emotioneel maar ook als een stukje rouwverwerking.

Met deze materialen werk ik als grafkunstenaar

Omdat ieder mens uniek is, ontwerp en realiseer ik altijd nieuwe, unieke en persoonlijke grafkunst. Om tot het beste resultaat te komen, vertaal ik uw wensen, voorkeuren en ideeën in een aantal verschillende ontwerpen. U kiest uw favoriet uit, waarna we deze verder verfijnen. Als ervaren grafkunstenaar kan ik grafkunst realiseren van:

  • Roestvast staal (Inox of RVS 316)
  • Cortenstaal (geroest staal)
  • Gegoten glas
  • Geblazen glas
  • Gefused glas
  • Steen (Graniet,  Belgisch hardsteen, natuursteen  etc.)
  • Lood
  • Brons
  • Versteend hout
Grafkunstenaar Jeroen Stok in atelier
Jeroen met een uniek ontwerp

Omdat dit allemaal duurzame materialen zijn, is er enorm veel mogelijk. Ik realiseer graag een uniek grafmonument dat op originele wijze aan uw wensen voldoet. Dat een eerbetoon aan de overledene is.

Volg de realisatie van de grafkunst op de voet

Bij de uitvoering van de grafkunst nodig ik regelmatig uit om te komen kijken. Zo ziet u iedere fase van de totstandkoming van het gedenkteken. Dat kunnen soms best emotionele momenten zijn, maar veel nabestaanden vertellen me dat ze dit echt heel prettig ervaren en hen helpt bij rouwverwerking. Het verlies van een dierbare raakt je, dat weet iedereen die dat zelf meemaakt. Het maken van een uniek, nieuw en persoonlijk monument ter nagedachtenis van de overledene helpt mee het verlies van de dierbare een plekje te geven.

Het monument voer ik in eigen beheer uit. Daarbij werken alleen maar toegewijde en professionele vakmensen aan het grafmonument. Als de grafkunst gereed is om geplaatst te worden nodig ik u uit voor een laatste inspectie. Is alles zo als u wenst? Dan kunnen we een datum plannen om het grafmonument te gaan plaatsen.

Ook dat doe ik graag met u samen. Als u mee wilt helpen met plaatsen is dat meestal mogelijk. Bij de meeste monumenten die ik gemaakt heb hielpen de nabestaanden actief mee met plaatsen. Als het monument eenmaal staat ziet u dat het graf ineens een andere uitstraling heeft; het is een persoonlijk grafmonument geworden dat opvalt tussen de andere graven. Dat zich onderscheidt door materiaal, vorm en exclusiviteit.

Als het monument eenmaal geplaatst is ontstaat er een echt bijzondere plek om de overledene te gedenken.

Grafkunst werk in uitvoering
de realisatie volgen is mogelijk

Waarom ik ben begonnen als grafkunstenaar

Soms vragen mensen me hoe en waarom je grafkunstenaar wordt. Het is immers niet niks, persoonlijke grafkunst maken. Is het niet allemaal heel verdrietig en somber?

Kunst en grafkunst

Het begon met het overlijden van mijn eigen vader. Voor zijn graf moest er een persoonlijk grafmonument komen; zeker geen standaard steen voor een man die zijn hele leven in de metaal had gewerkt. Omdat ik werkte als beeldend kunstenaar, was ik natuurlijk de aangewezen zoon om het grafmonument te maken. Maar een ‘gewoon’ kunstwerk maken, heeft een heel andere lading dan het maken van grafkunst. En dit was nota bene voor mijn eigen vader! Dan moet je wel het allerbeste kunstwerk ooit maken. Dat legde eerlijk gezegd nogal een druk op mijn schouders waar ik niet goed raad mee wist.

Gelukkig was er de pastoor die mijn dilemma wel zag. Toen hij me zei: “Jeroen het hoeft geen kunst met een grote K te worden” gaf dat plots lucht. Dat maakte het allemaal “artistiek” minder beladen. Omdat mijn moeder mijn vader altijd ‘een vrije vogel’ noemde, kwam het idee van een gestileerde vogel als van zelf op. De schetsen van vogels gebruikten we ook voor de rouwkaart.

Na enkele verfijningen ontstond een mooie speelse vogel van RVS. Een sierlijk symbool voor de vrijheid die mijn vader zo dierbaar was. Bovendien verbeeldt een vogel ook het verlaten van het aardse. En zonder moeite ontstond een van de mooiste beelden die ik tot dan toe gemaakt had. Het belangrijkste echter was dat mijn moeder het grafmonument prachtig vond.

Naderhand volgden er steeds meer verzoeken voor grafkunst en grafmonumenten en als vanzelf werd ik grafkunstenaar.

Verdrietig?

Het verlies van een dierbare is voor nabestaanden bijna altijd verdrietig. Het onderwerp van verlies is inderdaad verdrietig. Maar als ik zie hoe mooi de monumenten worden en hoeveel de persoonlijke grafmonumenten voor nabestaanden betekenen maakt me dat dankbaar en ook trots en blij.

Schetsen rouwkaart voor mijn vader
Schetsen rouwkaart voor mijn vader

Grafkunst voor mijn vader
Grafkunst voor mijn vader

Een afspraak?

Spreken mijn grafkunst en persoonlijke grafmonumenten u aan en heeft u interesse voor een vrijblijvende kennismaking?  Belt u dan 06-49351338 of stuur een e-mail naar info@memorabel.nl. Ik maak graag met u kennis en luister aandachtig naar uw wensen. Als grafkunstenaar ben ik graag bereid om samen met u een bijzonder en persoonlijk grafmonument te maken.