herdenkingsboombegraafplaats
Nieuws

Ontwerp herdenkingsboom begraafplaats Emmeloord

Herdenkings of Memoriaalboom

Een herdenkingsboom voor de begraafplaats in Emmeloord als een eerbetoon aan de dierbare.
Een kunstwerk in de vorm van een stalen boom biedt nabestaanden de kans om hun dierbare op unieke wijze te gedenken.

Aan de fraai vormgegeven boom hangen honderden zilverkleurige RVS blaadjes (RVS = roestvast staal) die de vorm van een hartje hebben. Nabestaanden kunnen een blad uit de boom kiezen waar een naam en datums gegraveerd kunnen worden. Op de andere zijde van een blad kan eventueel een korte spreuk komen. In ieder blad kan een bloem gestoken worden.

De boom

De boom heeft een kruin die bolvormig is. Dit verwijst naar de kringloop van het leven – “the circle of life”. Of breder gezien dat we met elkaar samen de wereld vormen. Ieder blad is uniek, maar wel onderdeel van 1 groot geheel. Omdat de blaadjes allemaal de vorm van een hartje hebben straalt de boom liefde uit.

De stam en takken

De stam en takken zijn gemaakt van roestkleurig metaal (corten staal). Met het RVS voor de bladeren vormt het een contrast. De boom oogt heel licht en is een stralend eerbetoon aan de overledenen. In zijn omgeving valt de boom op, maar is ook weer niet al te nadrukkelijk aanwezig, doordat de blaadjes het licht van de omgeving reflecteren.

De blaadjes

Aan de boom zitten zilverkleurige (RVS) blaadjes. De blaadjes hebben een vorm die aan een hartje doen denken. Ieder bladje heeft een vouw (nerf) in het midden en een gat in de vorm van een hartje waar een levende bloem ingestoken kan worden.

Namen

In een blad kunnen een naam en datums gegraveerd worden van een dierbare die we willen gedenken. Ook de achterzijde van een blaadje kan “beschreven” worden.

Bloemen

Een unieke toevoeging zijn permanente glazen bloemen. Op verzoek kan een gekleurde of witte glazenbloem geblazen worden. In de boom zijn meerdere plekken gereserveerd waar deze bloemen gemonteerd kunnen worden. Indien nabestaanden zo’n unieke handgemaakte glazen bloem wensen wordt deze door een glaskunstenaar geblazen en in de boom gemonteerd.

Volle boom

De boom wordt vol in het blad, maar nog onbeschreven opgeleverd. In de loop van de tijd zullen steeds meer bladeren beschreven raken. ‘Het onbeschreven blad raakt steeds meer beschreven.’