Graf cortenstaal - Grafmonument of grafzerk van cortenstaal

Zoekt u een origineel en passend graf van cortenstaal (geroest staal) voor uw overleden dierbare? In samenwerking met nabestaanden ontwerp ik persoonlijke grafmonumenten – grafkunst – van cortenstaal. Exclusieve en unieke ontwerpen voor een mooie persoonlijke gedenkplek waar u altijd heen kunt gaan.

Hieronder treft u een voorbeelden van cortenstaal grafmonumenten Bijzondere monumenten die in nauw overleg met nabestaanden ontwerpen werden. Van ieder ontwerp voor het graf van cortenstaal werd slechts één exemplaar gemaakt. Anders zou het niet persoonlijk en origineel zijn.

Zoekt u een origineel en passend graf van cortenstaal (geroest staal) voor uw overleden dierbare? In samenwerking met nabestaanden ontwerp ik persoonlijke grafmonumenten – grafkunst – van cortenstaal. Exclusieve en unieke ontwerpen voor een mooie persoonlijke gedenkplek waar u altijd heen kunt gaan.

Hieronder treft u een voorbeelden van cortenstaal grafmonumenten Bijzondere monumenten die in nauw overleg met nabestaanden ontwerpen werden. Van ieder ontwerp voor het graf van cortenstaal werd slechts één exemplaar gemaakt. Anders zou het niet persoonlijk en origineel zijn.

MONUMENTEN VOOR

STIJL

KENMERK

SOORT

grafmonument of gedenkteken op maat

Vraag vrijblijvend om meer informatie of een nadere kennismaking
Contact opnemen

Cortenstaal Graf

Een graf van cortenstaal is bepaald niet alledaags en heeft en zeer warme uitstraling. Dit bijzondere materiaal, ook wel bekend als geroest staal, heeft een levendige roestbruine kleur en geeft elk grafmonument een erg persoonlijke sfeer en uitstraling. De uitstraling wordt vaak omschreven als stoer, natuurlijk, ruw of zelfs mannelijk. Het hangt natuurlijk helemaal  van het ontwerp af en hoe het cortenstaal wordt toegepast.

Hoewel u misschien denkt dat een grafmonument van cortenstaal erg gevoelig is voor roest, is dit materiaal juist heel duurzaam en weervast.

Als u de kleur van cortenstaal mooi vindt maar liever geen roest wilt is dit misschien iets voor u: Alternatief voor cortenstaal – geroest staal

grafzerk cortenstaal
cortenstaal graf in combinatie met RVS

Cortenstaal – wat is het eigenlijk?

In de jaren 30 van de twintigste eeuw werd cortenstaal ontwikkeld. Het cortenstaal heeft als unieke eigenschap dat de roestlaag het staal eronder afsluit voor lucht en daardoor voorkomt dat het verder doorroest.

De metaallegering van cortenstaal bestaat uit traditioneel ijzer, silicium, nikkel, koper, fosfor, en chroom. Deze combinatie maakt van corten een zeer sterk materiaal. Cortenstaal is geroest staal, maar kan zoals gezegd niet verder roesten. Deze roestbruine laag is namelijk een zeer dichte oxidehuid. Deze laag schermt het dieper liggende materiaal af van zuurstof. Het beschermt daardoor zichzelf tegen verdere oxidatie. Hierdoor geniet een corten grafmonument van een zeer lange levensduur zonder enige vorm van onderhoud.

Het maakt het daardoor zeer geschikt als materiaal voor een mooie en persoonlijke gedenkplek voor uw overleden dierbare of geliefde. Denkt u dat de kleur van het cortenstaal in het begin nog wat vlekkerig oogt? Dat kan kloppen. De definitieve kleur zal ongeveer na anderhalf jaar zichtbaar zijn. In die periode zal uw corten grafmonument egaler en wat donkerder gaan kleuren.

De eerste toepassingen waren voornamelijk industrieel – in de jarige 30 werden er nog geen grafmonumenten van cortenstaal gemaakt. Dat is redelijk nieuw.

Het cortenstaal valt prima valt te combineren met andere duurzame materialen als steen, glas en RVS.

cortenstaal in combinatie met RVS
Cortenstaal in combinatie met RVS

Voordelen van een cortenstaal graf

  • Heeft een tijdloze, warme en solide uitstraling
  • Is 100% recyclebaar, duurzaam en licht in gewicht
  • Gaat tot 10x langer mee dan reguliere staalsoorten
  • Hoeft niet behandeld te worden met onderhoudsmiddelen
  • Is bijzonder sterk doch goed te bewerken (alvorens het roestproces)

Het ontwerpen van een cortenstaal graf

Om een mooi en persoonlijk cortenstaal graf te kunnen ontwerpen is het belangrijk om goed te luisteren naar wat nabestaanden vertellen. Wat ik zelf erg belangrijk vind, is dat het een grafmonument wordt dat echt passend is en waar u ook na jaren nog tevreden over bent. Een graf dat past bij uw verhaal en uw gevoel. Ik zeg altijd: je kunt het maar één keer goed doen.

Daarom probeer ik uw verhaal en wensen zorgvuldig vorm te geven in een uniek en persoonlijk grafmonument. Zodat er een mooie gedenkplek ontstaat waar u altijd heen kunt gaan.

Grafzerk van cortenstaal maken

Misschien klinkt het wat oneerbiedwaardig maar eigenlijk maak ik een grafmonument of grafzerk van cortenstaal op maat. In overleg met u maken we een mooi monument of grafsteen die lange tijd mee moet. Eeuwigdurend hoor ik soms zelfs. Daarom zeggen nabestaanden vaak dat het liefst een tijdloos grafmonument moet worden. Opvallend is ook dat vaak modern, eenvoudig en strak de voorkeur heeft en de mooiste en tijdloze grafstenen oplevert.

De moderne grafstenen die ik met nabestaanden ontwerp zijn vaak van eigentijdse materialen als geroest cortenstaal in combinatie met glas, RVS316 en steen gemaakt. Deze combinaties van materialen komen veel voor.

Iedere grafsteen begint met een gesprek. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek hoor ik graag uw verhaal, wensen en ideeën. Ik laat u voorbeelden zien van andere unieke ontwerpen en hoe deze uiteindelijk gerealiseerd werden. Samen onderzoeken we of er een klik is; of ik voor u de aangewezen persoon ben om het ontwerp van een bijzonder cortenstaal graf voor uw geliefde of dierbare mag maken.

Cortenstaal graf  – kleine ontwerpen

Als er een klik is maak ik vervolgens een aantal schetsen en ontwerpen voor het grafmonument. Wat in het eerste gesprek aan de orde kwam probeer ik in deze ontwerpen te verwerken.
Meestal nodig ik dan een week of 4 a 6 later uit in mijn atelier om de ontwerpen te komen bekijken. Vanzelfsprekend kunt u andere nabestaanden mee nemen.

In vrijwel alle gevallen zijn er meestal een of twee ontwerpen die er direct uitspringen.  Het uiteindelijke ontwerp van het cortenstaal graf wordt in de regel een combinatie van deze twee of drie favorieten.

Proefmodel op ware grootte

Als het gekozen ontwerp helemaal akkoord is voor u ga ik een proefmodel maken. Zo’n proefmodel op ware grootte geeft al een heel goed beeld van eindresultaat – het uiteindelijke grafmonument van cortenstaal.

Voor het proefmodel gebruik ik snelle goedkope materialen als karton en MDF. Hoewel het natuurlijk de uitstraling van het mooie cortenstaal mist kunt u al wel zien of de verhoudingen goed zijn. Ook is het een geschikt  moment om zorgvuldig naar de positie van de tekst en het lettertype te kijken. In dit proefmodel laat ik de verschillende mogelijkheden zien. Wanneer het proefmodel volkomen naar uw zin is begin ik met de uitvoering van het grafmonument of grafsteen in cortenstaal (geroest staal) eventueel in combinatie met een ander materiaal naar uw keuze.

Uitvoering grafmonument van cortenstaal stap voor stap

Ook de uitvoering van het grafmonument gaat stapje voor stapje waarbij u voortdurend op de hoogte wordt gehouden. Ik stuur u foto’s en video’s en regelmatig kunt u in de werkplaats de vorderingen van het grafmonument of de grafzerk van cortenstaal bekijken. Belangrijke beslissingen over bijvoorbeeld de positie van grafkunst elementen neem ik graag samen met u. Als u dat wenst kunt u ook actief meehelpen bij de realisatie van het grafmonument.

Zo zorgen we er voor dat alles volgens uw wensen gebeurt. Aan gehaaste beslissingen doe ik niet. Ik zeg altijd: je kunt het maar 1x goed doen.

Het grafmonument van cortenstaal moet lange tijd blijven staan en dan wilt u wel dat het goed is. Veel nabestaanden vertellen me dat ze deze manier van werken prettig vinden, dat het en helpt wennen dat er straks een grafmonument staat op het nu nog lege graf.

Is het grafmonument of de grafzerk van cortenstaal bijna klaar? Dan nodig ik u uit om in de werkplaats het monument te komen bekijken. Samen kijkt u met uw kinderen, familie of vrienden of alles zo in orde is. Als alles akkoord is en u tevreden bent over het resultaat maken we een afspraak voor een datum voor het plaatsen van het grafmonument.

Cortenstaal graveren?

Het graveren van cortenstaal is geen goed idee, de gravure zal weggroesten. Alternatief is om tekst uit het cortenstaal weg te snijden. Ook gravures in een RVS element dat op het cortenstaal gemonteerd wordt is goede optie

Grafmonument van cortenstaal plaatsen

Als het monument zo goed als klaar is nodig ik u uit om in de werkplaats alles nog een keertje te komen inspecteren.  En pas wanneer u helemaal tevreden bent spreken we een moment van plaatsen af.  Liefst plaats ik een monument samen met de nabestaanden op het graf. Als u dat wilt kunt u daarbij actief meehelpen. Zo dragen sommige nabestaanden het monument zelf met elkaar naar het graf.  Het plaatsen van een grafmonument is meestal emotioneel, maar achteraf vertellen nabestaanden me vaak dat ze blij zijn dat ze er bij waren.

op de begraafplaats – nabestaanden dragen samen monument naar het graf

Fotoboekje

Ongeveer een maand na plaatsing van het cortenstaal graf krijgt u van mij een uniek en persoonlijk boekje. Hierin staan foto’s en teksten van het hele proces van het tot stand komen van het graf: van de eerste schetsen tot en met de plaatsing op de begraafplaats.

In eigen beheer

Elke grafsteen maak ik in eigen beheer. Zo bent u er van verzekerd dat alleen maar toegewijde vakmensen aan het monument werken. Met deze vakmensen werk ik al heel veel jaren samen. Zij beseffen allemaal dat een grafsteen of grafzerk voor nabestaanden veel waarde heeft. Dat het daarom belangrijk is om uw wensen zo goed en mooi mogelijk uit te voeren. Ik zorg er voor dat er ruim de tijd genomen wordt om het grafmonument zo zorgvuldig en zo goed mogelijk uit te voeren.

Kennismaken?

Graag maak ik vrijblijvend kennis met u. Ik luister dan aandachtig naar uw verhaal en wensen. Als u het gevoel heeft dat ik de aangewezen persoon ben die het monument voor uw geliefde mag ontwerpen, maak ik graag vrijblijvend een aantal ontwerpen.

Ook in het geval u nog geen ideeën heeft hoe het grafmonument of de gedenksteen voor uw geliefde eruit moet zien denk ik graag met u mee! Kijkt u ook rond op deze website voor inspiratie.

Voor een vrijblijvend gesprek kunt u mij bellen op 06-49351338. Of stuur  een e-mail naar info@memorabel.nl.

Ik hoor graag van u.