corten staal geroest staal grafmonument
Nieuws

Corten (geroest staal) hoe duurzaam is het? Wat zijn alternatieven?

Corten grafmonumenten zijn populair. De natuurlijke roestkleur geeft het materiaal een warme uitstraling. Maar roest het staal op den duur niet door? Hoe duurzaam is het eigenlijk? Wat zijn alternatieven als je een natuurlijk effect zoekt voor staal, maar roest niet mooi vindt?

Wat is corten?

Corten-staal is ontwikkeld in het begin van de 20ste eeuw. Chemisch gezien is het ijzer waaraan een aantal andere metalen zoals koper, nikkel en chroom worden toegevoegd. Onder invloed van de lucht in combinatie met vocht (regen) vormt een laagje roest dat de onderlaag afsluit. Hierdoor roest het materiaal niet verder door en blijft het goed.

De kleur van corten

In het begin roest het staal vlekkerig lichtbruin. In de loop van de tijd wordt de kleur steeds egaler en donkerder. Na een jaar is het corten vrijwel egaal donkerbruin geworden.

roest proces – de kleur wordt steeds egaler en donkerder

Combinatie met glas, steen en RVS

Cortenstaal combineert goed met andere materialen.  In een combinatie met andere materialen (kleuren) moet u rekening houden met de uiteindelijke donkerbruine kleur.

Tekst en corten

Tekst in corten graveren is geen goede keuze. Al vrij snel zal de gravering ook gaan roesten en vrijwel onzichtbaar worden. Alternatief is tekst wegsnijden (de tekst is dan een gat in het staal)  of tekst in een ander materiaal er voor of op monteren.

Alternatieven

Als u roest niet mooi vindt maar wel op zoek bent naar een natuurlijke uitstraling is verkleurd RVS een alternatief. Het RVS kunnen van binnenuit verkleuren met behulp van hitte, er komen geen chemicaliën of lakken aan te pas. Het is blijvend en duurzaam. De kleur is organisch en minder egaal als van geroest staal

RVS rood-bruin gekleurd

Alternatief voor roest – natuurlijk verkleurd RVS

RVS met kleur

3 op een rij – natuurlijk kleurverloop in RVS