RVS grafkunst met handen

graf voor echtgenote met roze rozenblaadjes

  • Afmetingen monument 260 x 130 x 60 cm
  • Materialen: RVS 316, glas en Noors graniet
  • Afwerking grafzerk steen: geborsteld en gebrand
  • Naam in eigen handschrift en teksten van watergesneden RVS
  • Begraafplaats Zorgvlied Amstelveen
  • Prijsklasse: 5 (boven 20.000 euro)
  • Garantie: 20 jaar
Informatie aanvragen

Beschrijving

Artistiek grafmonument voor echtgenote Anneke

grafkunst rvs en Noors graniet begraafplaats zorgvlied
Bijzonder gedenkteken voor Anneke

Grafkunst van Noors graniet en RVS

Voor Anneke ontwierpen we samen met Leendert, haar partner,  dit liefdevolle grafkunst monument. De wens was om in het gedenkteken de innerlijke kracht, de liefde en het “verbonden zijn” centraal te stellen, maar ook Noorwegen was een belangrijk thema dat in de gedenksteen moest terugkomen. Vanaf het eerste contact was het duidelijk dat de grafkunst van Noors graniet gemaakt moest worden. En Noors graniet komt uit Noorwegen en niet uit China. Onderstaande tekst is door Leendert geschreven.

Anneke

Anneke
De glimlach van Anneke

Voor Anneke was iedere dag in haar 54 jaren een dag van overleven, van vechten, en zich vasthouden aan ieder klein moment van geluk. Anneke was het gezicht van geluk en voldoening ondanks een ongekende en nooit overgaande pijn en hulpeloosheid ten gevolge van van schizofrenie en psychose. Haar wereld was uniek, onzichtbaar maar vol met pracht, hoop en liefde. Haar lach kende geen grenzen, zelfs niet toen ze in de laatste dagen voor haar overlijden inzag dat het niet meer zou gaan. Twee dagen voor haar overlijden zwaaide ze een laatste keer en met grootste moeite naar de camera, met de lach die haar zo kenmerkte: “ik heb het goed, maak je geen zorgen”.

Anneke was een persoon met ongekende sterkte, nooit gaf ze op, nog tot op het laatste moment. Anneke was zo bijzonder. Voor alle die Anneke naar stonden is haar verlies zoveel meer dan het uiteindelijke lot dat ons allen staat te wachten.

Gedenkteken

Een grafsteen is niet alleen een markering van een graf en een symbool van gemis dat we allen voelen, maar als gedenkteken overstijgt het monument zichzelf, net als Anneke zich zelf oversteeg: een symbool van
eeuwige kracht en oneindige liefde die de geliefden bond, en voor altijd zal verbinden. Het gedenkteken voor Anneke is een symbool van iets dat veel groter is dan ons werelds bestaan. Meer dan slechts een plek ter herinnering voor allen die Anneke dichtbij stonden, is het grafmonument bedoeld als plek voor rust en overdenking voor een ieder die hier voorbij zal komen in alle jaren die moge komen. Het monument is een “tour de force” van de essentie in ons leven: de grootsheid van liefde die elkaar verbindt.

Toelichting op het monument

De grafzerk is uit de Iddefjord granietgroeve in Noorwegen gehouwen. Het is een van de hardste granietsoorten: de wit-grijze steen is een symbool van onschuld en de onverslaanbare sterkte van Anneke. De steen straalt als licht in de donkerte. Het speciale perspectief van de drie oplopende lagen symboliseert dat het leven niet eindigt in het onzichtbare, maar net zo breed blijft in de toekomst als het was op de dag dat Anneke overleed.

Naam

Haar naam Anneke op de steen is in haar eigen zo herkenbare handschrift, vol met kracht, hoop en moed, en is het laatste woord dat ze zelf ooit op papier schreef: in haar brief aan Leendert van December 2018 schreef ze: “Ik hoop dat 2019 een goed jaar wordt. Liefs Anneke”.

Rozenblaadjes

details glazen rozenblaadjes op grafzerk
Rozenblaadjes van glas op grafzerk Noors graniet

De steen is ingelegd met delicate rozenbladeren van glas. Ieder blad is net zo uniek als Anneke, en ieder blad zal zijn kleur behouden, in alle eeuwigheid.

Man en vrouw

Aan het hoofdeinde zijn twee stalen blokken – “de vrouw” (Anneke) links, en “de man” (Leendert) rechts. Via een geslepen “oog” aan de binnenzijden kijkt de man naar de vrouw, een symbool dat wat er ook gebeurt ze niet alleen zal zijn. De man en vrouw zijn verbonden door hun armen, die van de man ondersteunt met zijn kracht die van de vrouw.

De armen zijn gemaakt van lagen van gepolijst staal die aan elkaar zijn gelast. Onscheidbaar tot in het oneindige en het symbool van liefde en kracht zonder grenzen. De armen zijn gebaseerd op alle dierbare momenten van geluk waar Anneke en ik elkaar in de armen hielden en zongen “kom in mijn armen”. Vooraan de steen staat de tekst “Je mooie wereld is gevuld met glorie, hoop en liefde. Je lach is je kracht”. Het is mijn dankwoord voor alles wat Anneke mij heeft gegeven, iedere dag weer.

RVS grafkunst met een oog in zijkant rvs blok
Onscheidbaar tot in het oneindige

Frans gezegde

Rechts achteraan staat het Franse gezegde en mijn levensmotto en inspiratie “Dis ce que tu sais, Fais ce que dois, Adviendra ce que pourra”
(Zeg wat je op je hart hebt. Doe wat gedaan moet worden, wat er ook moge gebeuren”).

Uitvoering

Dit bijzondere en prachtige grafmonument had nooit tot stand kunnen komen zonder de zorg en het handwerk van allen die gedurende de afgelopen 21 maanden bijgedragen hebben aan de realisatie: Jeroen Stok, Memorabel, Lelystad, ontwerper en coordinator; Jogra steenindustrie, Iddefjorden, Noorwegen, Johansen steenhouwerij, Skjeberg Noorwegen; Jongerius steenhouwerij, Utrecht; van der Vooren glas, Woerden, Amto Art and Design, Ridderkerk; Kunstaal productie, Den Bosch; Maro BV Lelystad watersnijden en polijsten.  Ideeën rond de gelaagde grafsteen kwamen van het ook op Zorgvlied gelegen en eveneens door Jeroen Stok ontworpen bijzondere grafmomunent “Gast“. De twee (stalen) zuilen die elkaar aankijken is geïnspireerd door het in het op Hvaler, Noorwegen bevindende beeldhouwwerk “Getuigen van het verleden” van Alesandro Stenico”

 


grafkunst – het ontwerpproces

Eerst maakte ik een 3D ontwerp met twee dat al behoorlijk in de buurt kwam. Het ontwerp bevatte een aantal lagen graniet die oplopen naar een “wand” waar twee armen uitsteken die elkaar omarmen. De twee armen verbeelden het elkaar omarmen. De symboliek van verbonden zijn gaat natuurlijk verder dan alleen het fysieke omarmen. Met iemand verbonden zijn ben je op meerdere niveaus: fysiek, emotioneel, spiritueel en soms zelfs op zielsniveau.

Rozenblaadjes

Op de grafsteen wilden we een patroon strooien van kleine hartjes van glas, maar we kwamen daar toen nog niet echt uit. Na nog wat kleine aanpassingen in het ontwerp maakte ik een mock-up op ware grootte van het grafmonument. De armen had ik van allemaal laagjes karton gemaakt, wat een heel aardig effect gaf.  Toen we in hartje zomer op de mock-up verschillende hartjes uitprobeerden viel ons oog bij toeval op rozenblaadjes die onder een rozelaar lagen. Een handvol strooiden we uit op de mock-up, daarna was het besluit al snel genomen. Het moesten prachtige roze rozenblaadjes van glas met een kleurverloop worden.

Noors graniet

Omdat Anneke in Noorwegen woonde en leefde was de wens om voor haar gedenkteken van Noors graniet gebruik te maken. In een groeve in Noorwegen werd een mooi stuk graniet gezaagd en daar ook in deze vorm gezaagd en gehakt. Het graniet werd geborsteld en gebrand waardoor het een zachtere zelfs warme uitstraling krijgt.

blok Noors graniet voor grafzerk - grafkunst
Uit dit blok Noors graniet werd de grafzerk gezaagd

Omarming

In Nederland maakten we de bijzondere armen van gepolijst RVS. De armen bestaan uit ruim 40 laagjes RVS. De armen steken uit twee RVS vormen, die man en vrouw symboliseren. In de twee zijkanten die naar elkaar toe gekeerd staan zijn twee subtiele gepolijste vormpjes verwerkt, die ogen verbeelden

Mock-up grafkunst - grafmonument in uitvoering maken van de armen
Het maken van de mock-up van de armen – verschillende plakjes uit karton snijden

RVS letters

De naam van Anneke is in haar eigen handschrift uitgesneden uit RVS. De overige teksten zijn ook van RVS gemaakt dat met pennetjes in het graniet bevestigd zit.

Rozenblaadjes

De rozenblaadjes werden van glas gemaakt en zijn kleine unieke kunstwerkjes op zich zelf. Ieder vormpje is net even anders en ook de kleurverloopjes in het glas zijn telkens net even anders. De blaadjes liggen een beetje verzonken in de steen, en steken er een millimetertje boven uit. (Ze zijn natuurlijk vastgelijmd)
Toen het monument eenmaal buiten op de begraafplaats geplaatst was met bomen en struiken rondom, viel op hoe natuurlijk en vanzelfsprekend de rozenblaadjes daar lagen. Alsof ze er opgewaaid waren.

Plaatsen van het grafmonument

Plaatsen grafmonument door steenhouwerij Jongerius
Plaatsen grafmonument door de mannen van steenhouwerij Jongerius

 

Op een milde decemberdag die met wat regen en een grijze lucht begon plaatsten we dit bijzondere grafkunst gedenkteken op de begraafplaats Zorgvlied in Amstelveen. Toevallig bleek dat een van de werkers ruim 20 jaar geleden ook het monument dat de aanleiding was voor dit gedenkteken geplaatst had. Dat was het grafkunst gedenkteken voor Gast – dat ook van Noors graniet was gemaakt.

Toen de grafsteen en het RVS geplaatst waren en we de boel aan het opruimen waren brak de zon door. Dat gaf een heel bijzonder mooie lichtval op het grafmonument, alsof het RVS van binnenuit licht gaf.

grafkunst in de zon
Winterzon schijnt op grafkunst gedenkteken

Dit grafkunst monument staat op de begraafplaats Zorgvlied op het gedeelte de Engelse tuin. De begraafplaats Zorgvlied ligt aan de Amstel in de gemeente Amstelveen.

Extra informatie

Stijl

, , , ,

Kenmerken

Materiaal

,

Soort

, , ,

Beschrijving

Artistiek grafmonument voor echtgenote Anneke

grafkunst rvs en Noors graniet begraafplaats zorgvlied
Bijzonder gedenkteken voor Anneke

Grafkunst van Noors graniet en RVS

Voor Anneke ontwierpen we samen met Leendert, haar partner,  dit liefdevolle grafkunst monument. De wens was om in het gedenkteken de innerlijke kracht, de liefde en het “verbonden zijn” centraal te stellen, maar ook Noorwegen was een belangrijk thema dat in de gedenksteen moest terugkomen. Vanaf het eerste contact was het duidelijk dat de grafkunst van Noors graniet gemaakt moest worden. En Noors graniet komt uit Noorwegen en niet uit China. Onderstaande tekst is door Leendert geschreven.

Anneke

Anneke
De glimlach van Anneke

Voor Anneke was iedere dag in haar 54 jaren een dag van overleven, van vechten, en zich vasthouden aan ieder klein moment van geluk. Anneke was het gezicht van geluk en voldoening ondanks een ongekende en nooit overgaande pijn en hulpeloosheid ten gevolge van van schizofrenie en psychose. Haar wereld was uniek, onzichtbaar maar vol met pracht, hoop en liefde. Haar lach kende geen grenzen, zelfs niet toen ze in de laatste dagen voor haar overlijden inzag dat het niet meer zou gaan. Twee dagen voor haar overlijden zwaaide ze een laatste keer en met grootste moeite naar de camera, met de lach die haar zo kenmerkte: “ik heb het goed, maak je geen zorgen”.

Anneke was een persoon met ongekende sterkte, nooit gaf ze op, nog tot op het laatste moment. Anneke was zo bijzonder. Voor alle die Anneke naar stonden is haar verlies zoveel meer dan het uiteindelijke lot dat ons allen staat te wachten.

Gedenkteken

Een grafsteen is niet alleen een markering van een graf en een symbool van gemis dat we allen voelen, maar als gedenkteken overstijgt het monument zichzelf, net als Anneke zich zelf oversteeg: een symbool van
eeuwige kracht en oneindige liefde die de geliefden bond, en voor altijd zal verbinden. Het gedenkteken voor Anneke is een symbool van iets dat veel groter is dan ons werelds bestaan. Meer dan slechts een plek ter herinnering voor allen die Anneke dichtbij stonden, is het grafmonument bedoeld als plek voor rust en overdenking voor een ieder die hier voorbij zal komen in alle jaren die moge komen. Het monument is een “tour de force” van de essentie in ons leven: de grootsheid van liefde die elkaar verbindt.

Toelichting op het monument

De grafzerk is uit de Iddefjord granietgroeve in Noorwegen gehouwen. Het is een van de hardste granietsoorten: de wit-grijze steen is een symbool van onschuld en de onverslaanbare sterkte van Anneke. De steen straalt als licht in de donkerte. Het speciale perspectief van de drie oplopende lagen symboliseert dat het leven niet eindigt in het onzichtbare, maar net zo breed blijft in de toekomst als het was op de dag dat Anneke overleed.

Naam

Haar naam Anneke op de steen is in haar eigen zo herkenbare handschrift, vol met kracht, hoop en moed, en is het laatste woord dat ze zelf ooit op papier schreef: in haar brief aan Leendert van December 2018 schreef ze: “Ik hoop dat 2019 een goed jaar wordt. Liefs Anneke”.

Rozenblaadjes

details glazen rozenblaadjes op grafzerk
Rozenblaadjes van glas op grafzerk Noors graniet

De steen is ingelegd met delicate rozenbladeren van glas. Ieder blad is net zo uniek als Anneke, en ieder blad zal zijn kleur behouden, in alle eeuwigheid.

Man en vrouw

Aan het hoofdeinde zijn twee stalen blokken – “de vrouw” (Anneke) links, en “de man” (Leendert) rechts. Via een geslepen “oog” aan de binnenzijden kijkt de man naar de vrouw, een symbool dat wat er ook gebeurt ze niet alleen zal zijn. De man en vrouw zijn verbonden door hun armen, die van de man ondersteunt met zijn kracht die van de vrouw.

De armen zijn gemaakt van lagen van gepolijst staal die aan elkaar zijn gelast. Onscheidbaar tot in het oneindige en het symbool van liefde en kracht zonder grenzen. De armen zijn gebaseerd op alle dierbare momenten van geluk waar Anneke en ik elkaar in de armen hielden en zongen “kom in mijn armen”. Vooraan de steen staat de tekst “Je mooie wereld is gevuld met glorie, hoop en liefde. Je lach is je kracht”. Het is mijn dankwoord voor alles wat Anneke mij heeft gegeven, iedere dag weer.

RVS grafkunst met een oog in zijkant rvs blok
Onscheidbaar tot in het oneindige

Frans gezegde

Rechts achteraan staat het Franse gezegde en mijn levensmotto en inspiratie “Dis ce que tu sais, Fais ce que dois, Adviendra ce que pourra”
(Zeg wat je op je hart hebt. Doe wat gedaan moet worden, wat er ook moge gebeuren”).

Uitvoering

Dit bijzondere en prachtige grafmonument had nooit tot stand kunnen komen zonder de zorg en het handwerk van allen die gedurende de afgelopen 21 maanden bijgedragen hebben aan de realisatie: Jeroen Stok, Memorabel, Lelystad, ontwerper en coordinator; Jogra steenindustrie, Iddefjorden, Noorwegen, Johansen steenhouwerij, Skjeberg Noorwegen; Jongerius steenhouwerij, Utrecht; van der Vooren glas, Woerden, Amto Art and Design, Ridderkerk; Kunstaal productie, Den Bosch; Maro BV Lelystad watersnijden en polijsten.  Ideeën rond de gelaagde grafsteen kwamen van het ook op Zorgvlied gelegen en eveneens door Jeroen Stok ontworpen bijzondere grafmomunent “Gast“. De twee (stalen) zuilen die elkaar aankijken is geïnspireerd door het in het op Hvaler, Noorwegen bevindende beeldhouwwerk “Getuigen van het verleden” van Alesandro Stenico”

 


grafkunst – het ontwerpproces

Eerst maakte ik een 3D ontwerp met twee dat al behoorlijk in de buurt kwam. Het ontwerp bevatte een aantal lagen graniet die oplopen naar een “wand” waar twee armen uitsteken die elkaar omarmen. De twee armen verbeelden het elkaar omarmen. De symboliek van verbonden zijn gaat natuurlijk verder dan alleen het fysieke omarmen. Met iemand verbonden zijn ben je op meerdere niveaus: fysiek, emotioneel, spiritueel en soms zelfs op zielsniveau.

Rozenblaadjes

Op de grafsteen wilden we een patroon strooien van kleine hartjes van glas, maar we kwamen daar toen nog niet echt uit. Na nog wat kleine aanpassingen in het ontwerp maakte ik een mock-up op ware grootte van het grafmonument. De armen had ik van allemaal laagjes karton gemaakt, wat een heel aardig effect gaf.  Toen we in hartje zomer op de mock-up verschillende hartjes uitprobeerden viel ons oog bij toeval op rozenblaadjes die onder een rozelaar lagen. Een handvol strooiden we uit op de mock-up, daarna was het besluit al snel genomen. Het moesten prachtige roze rozenblaadjes van glas met een kleurverloop worden.

Noors graniet

Omdat Anneke in Noorwegen woonde en leefde was de wens om voor haar gedenkteken van Noors graniet gebruik te maken. In een groeve in Noorwegen werd een mooi stuk graniet gezaagd en daar ook in deze vorm gezaagd en gehakt. Het graniet werd geborsteld en gebrand waardoor het een zachtere zelfs warme uitstraling krijgt.

blok Noors graniet voor grafzerk - grafkunst
Uit dit blok Noors graniet werd de grafzerk gezaagd

Omarming

In Nederland maakten we de bijzondere armen van gepolijst RVS. De armen bestaan uit ruim 40 laagjes RVS. De armen steken uit twee RVS vormen, die man en vrouw symboliseren. In de twee zijkanten die naar elkaar toe gekeerd staan zijn twee subtiele gepolijste vormpjes verwerkt, die ogen verbeelden

Mock-up grafkunst - grafmonument in uitvoering maken van de armen
Het maken van de mock-up van de armen – verschillende plakjes uit karton snijden

RVS letters

De naam van Anneke is in haar eigen handschrift uitgesneden uit RVS. De overige teksten zijn ook van RVS gemaakt dat met pennetjes in het graniet bevestigd zit.

Rozenblaadjes

De rozenblaadjes werden van glas gemaakt en zijn kleine unieke kunstwerkjes op zich zelf. Ieder vormpje is net even anders en ook de kleurverloopjes in het glas zijn telkens net even anders. De blaadjes liggen een beetje verzonken in de steen, en steken er een millimetertje boven uit. (Ze zijn natuurlijk vastgelijmd)
Toen het monument eenmaal buiten op de begraafplaats geplaatst was met bomen en struiken rondom, viel op hoe natuurlijk en vanzelfsprekend de rozenblaadjes daar lagen. Alsof ze er opgewaaid waren.

Plaatsen van het grafmonument

Plaatsen grafmonument door steenhouwerij Jongerius
Plaatsen grafmonument door de mannen van steenhouwerij Jongerius

 

Op een milde decemberdag die met wat regen en een grijze lucht begon plaatsten we dit bijzondere grafkunst gedenkteken op de begraafplaats Zorgvlied in Amstelveen. Toevallig bleek dat een van de werkers ruim 20 jaar geleden ook het monument dat de aanleiding was voor dit gedenkteken geplaatst had. Dat was het grafkunst gedenkteken voor Gast – dat ook van Noors graniet was gemaakt.

Toen de grafsteen en het RVS geplaatst waren en we de boel aan het opruimen waren brak de zon door. Dat gaf een heel bijzonder mooie lichtval op het grafmonument, alsof het RVS van binnenuit licht gaf.

grafkunst in de zon
Winterzon schijnt op grafkunst gedenkteken

Dit grafkunst monument staat op de begraafplaats Zorgvlied op het gedeelte de Engelse tuin. De begraafplaats Zorgvlied ligt aan de Amstel in de gemeente Amstelveen.

Andere suggesties…