graflichtjes met Allerzielen
Nieuws

Een lichtje op het graf

Veel nabestaanden plaatsen een kaarsje of een lichtje op het graf. Graflichtjes en graflantaarns zijn er in alle soorten en maten. Het staat symbool voor de liefde en aandacht voor de dierbare die overleden is. Het houdt de herinnering levend.

Allerzielen

Van oorsprong was het een katholiek gebruik om op 2 november Allerzielen (de dag dat alle overledenen herdacht worden) op graven kaarsjes te branden. God zou mensen uit het donker van de dood opnieuw aan het licht brengen. Ook werd gedacht dat  ‘zoveel kaarsen ontstoken, zoveel zieltjes geholpen’, want volgens de katholieke kerk zaten de overledenen “in het vagevuur te wachten op hun loutering om in de hemel te worden opgenomen”. Vaak werden op het graf vier kaarsjes geplaatst – in iedere hoek eentje. Ook werden er bloemen gelegd – meestal witte of gele chrysanten.

In de protestantse kerk worden dan de namen van de overleden gemeenteleden genoemd. De gemeente bidt dan ‘De naam, waarmee zij zijn genoemd staat in Gods hand geschreven en zal door alle donker heen toch onuitwisbaar blijven”.

De traditie van licht in de duisternis is weer actueel geworden en op veel (niet-katholieke) begraafplaatsen worden op de avond van Allerzielen kaarsen op de graven geplaatst. Ook is er dan steeds vaker van alles te doen op de begraafplaats – levende muziek, dichters, fakkels.

Het is een mooi en ontroerend symbool voor licht in de duisternis. Een teken van aandacht en liefde – ‘we zijn je niet vergeten’.

Kerst

Ook met kerst gebeurt dit steeds vaker. Zo worden op kerstavond op veel militaire begraafplaatsen lichtjes geplaatst bij oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog. Meestal zijn dit lokale initiatieven die door de gemeente en/of een kaarsenfabrikant worden ondersteund.  Zo organiseerde een aantal vrijwilligers in Oosterbeek dat op kerstavond 2018 op ruim 1800 graven van de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek een kaarslichtje brandde. Maar ook elders van Zeeland tot Friesland zorgen vrijwilligers dat met kerst graflichtjes branden.

graflichtjes op militaire begraafplaats

graflichtjes op militaire begraafplaats – kerstavond

Graflichtjes en graflantaarns

Graflichtjes en graflantaarns zijn er in alle soorten en maten. Ze worden meestal los op het graf geplaatst en branden dan totdat het batterijtje of de kaars op is. Voor het graf van Ton wilden de nabestaanden een meer structurele oplossing. Zij wilden in het moderne grafmonument van RVS een lichtje dat dag en nacht zou blijven branden en dat niet gestolen kon worden.

Modern RVS grafmonument met LED verlichting voor partner echtgenoot

In het vierkantje brandt een LED lichtje

In het grafmonument werd een lampje ingebouwd dat in het duister zijn naam verlicht. Overdag laadt een zonnepaneel dat in het monument is ingebouwd een accu op. ‘s Nacht voedt de accu het lampje. De firma die de baanverlichting van Schiphol verzorgt deed de berekeningen en leverde de materialen.

Waarschijnlijk is dit het enige grafmonument dat op deze wijze verlicht wordt.