11 november carnaval sint maarten
Nieuws

11 november feesten, vasten of gedenken?

Kent u de geschiedenis van deze bijzondere dag in november waarbij uitersten samenkomen? Het Carnavalsfeest en de vastenperiode zijn eeuwenoude tradities die uit een religieuze traditie stammen, maar die ook heel praktisch waren. Daarnaast gedenken we op deze datum nog altijd het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 die uiteindelijk 119 miljoen mensen het leven kostte.

De elfde van de elfde

Op 11 november start officieel het Carnavalsseizoen. Deze dag de elfde van de elfde  is dag waarop Prins Carnaval bekend wordt gemaakt. Ook is het de eerste keer dat de Raad van Elf  vergadert over het carnavalsfeest dat in februari plaats vindt. De avond van de 11/11 gaan kinderen langs de deuren en zingen het St Maartens lied en hopen daarmee snoepjes en mandarijnen op te halen. Kortom een feestelijk en vrolijke tijd?

Sint Maarten

Oorspronkelijk begon rond deze tijd het “Kerstvasten” of “Sint-Maartensvasten”. Gedurende 40 dagen vastte men in de middeleeuwen tot aan Kerst.  Dat was deels uit praktische overwegingen. Er was gewoon weinig meer te eten over en het vlees uit de slachtmaand november moest bewaard worden tot aan de kerst. De avond vooraf gaand aan de vastenperiode startte men met het opeten van alle niet-houdbare eetwaren. Dat was op 11-11 tijdens het Sint Maartensfeest. Religieus gezien waren de 40 dagen vasten als een voorbereiding op de kerst. Deze 40 dagen waren de donkerste van het jaar.

Gedenken Eerste Wereldoorlog

Toevallig eindigde de Eerste Wereldoorlog ook op 11/11, met het tekenen van de wapenstilstand door Duitsland. De “Grote Oorlog” was een van de allerbloedigste oorlogen ooit geweest, waar alle grootmachten van die tijd bij betrokken waren. Er waren maar liefst 70 miljoen soldaten opgeroepen waarvan er 9 miljoen in de strijd stierven. Daarnaast heerste er de Spaanse Griep. Deze griepgolf – een pandemie – doodde waarschijnlijk 100 miljoen burgers. De griep werd onbedoeld overgebracht door Amerikaanse soldaten. Alles bij elkaar schat men dat in de 4 jaar die de oorlog duurde 119 miljoen mensen het leven verloren.  We gedenken de wapenstilstand nog steeds jaarlijks o.a. in Ieper België.

Militaire Begraafplaatsen

Het gedenken van de doden kon pas na afloop van de oorlog goed op gang komen. Het aantal militaire begraafplaatsen dat nodig was om al die miljoenen doden tijdens en na de Eerste Wereldoorlog was enorm. Alleen al in een klein deel van West Vlaanderen zijn er 199 militaire begraafplaatsen waarvan sommigen ook massagraven bevatten. De grafstenen, grafkruizen en gedenktekens waren niet aan te slepen.

gedenken - boeket bloemen op graf

Oorlogsgedenktekens

Na de oorlog hadden steenhouwers een dik belegde boterham aan de duizenden Oorlogsgedenktekens die in opdracht van gemeenten en provincies geplaatst moesten worden. In vrijwel ieder dorp en stad is wel een gedenkteken aan de eerste Wereldoorlog te vinden met vaak lange rijen met namen van gevallen jongemannen. De tragiek is dat deze zelfde monumenten niet veel later opnieuw gebruikt werden om de slachtoffers van Tweede Wereldoorlog te gedenken; de namen van nieuwe jongemannen die gedood waren hoefde men slechts toe te voegen.

We wensen u een fijne 11 november – een dag waarbij feesten, vasten en gedenken samenkomen.