Beeld van engel op begraafplaats Amsterdam
Nieuws

Weekend van de begraafplaats 5-7 juni

Plek vol van liefde.

Een gedenkplaats waar overleden dierbaren vol liefde herdacht worden. Liefde is volop te vinden in de teksten en vormen van grafstenen en grafmonumenten en bij urnen. Ze vertellen ieder hun eigen verhaal over de liefde en het gemis tussen geliefden, vrienden, collega’s, ouders en kinderen.

Het is de plek waar we onze liefde voor onze dierbaren tonen en voor anderen kenbaar en voelbaar maken. Via mooie en persoonlijke gedenktekens die nog lange tijd blijven herinneren. Een graf en gedenkplaats is daarmee voor veel mensen troostrijk en toont respect en eerbied. Een begraafplaats is een omgeving ‘vol liefde’ en dat maakt het prettig wandelen is op deze verstilde mooie en tot introspectie uitnodigende plek. Het onderhoud aan de beplanting, paden en graven gebeurt meestal met veel zorg en aandacht. In steden is de begraafplaats vaak één van de weinige groene en natuurlijke plekken; een plaats waar bovendien nog ruimte is voor stilte en herdenken.

oude grafsteen

Tussen de vele grafstenen en grafmonumenten staan vaak bijzondere planten en bomen die passend zijn: bijvoorbeeld de zakdoekjesboom. Omdat de natuur hier in relatieve rust zijn gang kan gaan is het vaak een geschikte omgeving voor vogels die elders in de stad geen plek meer hebben om te broeden. Op sommige locaties vindt u ook grafkunst en bijzondere (religieuze) beelden en kunstwerken die herinneren aan vergankelijkheid en het eeuwige leven.

gedenken - boeket bloemen op graf

Deze twee thema’s plus dat van de liefde wordt op verschillende manieren verbeeld in persoonlijke grafstenen en grafmonumenten. Soms zijn er zelfs wandelroutes langs de meest bijzondere gedenktekens uitgezet

Beheerders en vrijwilligers helpen graag nabestaanden bij het uitzoeken van een geschikte plek voor een graf of een plek waar ze de as van een dierbare kunnen bijzetten. Ook zijn zij verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud. De begraafplaats, tot slot, is ook vol liefde voor de natuur.

Op 5-7 juni 2020 kunt u voor het Weekend van de Begraafplaats op tal van plaatsen in Nederland terecht. Kijk voor meer informatie op de website  www.weekendvandebegraafplaats.nl.