vogels van glas in grafmonument
Nieuws

Wat zijn regenboog babys en vlinderkindjes?

Wat is een regenboog baby?

Het is verschrikkelijk om uw baby te moeten begraven. Het is iets dat u uw ergste vijand niet zou toewensen en het voelt erg onnatuurlijk. Een regenboog baby is een baby die wordt geboren na het overlijden van een eerder geboren kindje. Voor de ouders van een regenboog baby komen er vaak ineens hele andere emoties en associaties bij de nieuwe zwangerschap naar boven. Hierin kan het gebeuren dat zij zich eenzaam en onbegrepen voelen door mensen die dit niet hebben meegemaakt.

De symboliek van een regenboog

Rondom het overlijden van baby’s zijn veel symbolen te vinden. ‘Sterretjes’ en ‘vlinders’ komen vaak voorbij. Een overleden kindje wordt ook wel een ‘vlinderbaby’ genoemd. Ouders ervaren dit soms ook wel zo, hun baby is even heel dichtbij en fladdert dan als een vlindertje van ze weg. De regenboog staat voor nieuwe hoop, na regen komt zonneschijn! Regenboog wordt dan ook vaak als symbool gebruikt rondom de geboorte van een regenboog baby, bijvoorbeeld op het geboortekaartje, in kleding en op social media.

Veel emoties

Zoals eerder al gezegd komen er wanneer ouders zwanger zijn van een regenboog baby een heleboel nieuwe emoties kijken. Wat deze emoties zijn verschilt natuurlijk heel erg per persoon en per situatie. Toch zijn er een aantal gelijkenissen te zien die bij veel mensen voorkomen. Onder andere:

  • Schuldgevoelens, zowel naar het nieuwe kindje toe omdat de ouders zich misschien neerslachtig voelen, als schuldgevoelens naar de vlinderbaby omdat ze het gevoel hebben deze te hebben ‘vervangen’.
  • Tegenstrijdige gevoelens, verdriet om het verloren kind en blijdschap en trots over de nieuwe zwangerschap
  • Angst, het blijft moeilijk om erop te vertrouwen dat het bij deze zwangerschap allemaal goed zal komen.

Al deze bovenstaande gevoelens zijn volkomen normaal bij de zwangerschap van een regenboog baby. Helaas kunnen ouders van een regenboog baby niet altijd rekenen op steun uit hun omgeving. Zo krijgen ze wel eens de vraag of het wel verstandig is dat ze weer zwanger zijn, of horen ze dat ze blijer zouden moeten zijn met hun nieuwe kind.

Een mooi eerbetoon aan het vlinderkindje

Ouders zijn soms bang om door de geboorte van hun regenboog baby de band met hun overleden kindje te verliezen. Dat is echter niet nodig. Het kan helpen om voor het overleden kindje een mooi monumentje te laten maken en deze te bezoeken. Een babygraf of een mooie gedenksteen is een plek waar de ouders echt even stil kunnen staan bij hun vlinderkindje. Een regenboog op zo’n monumentje is een mooi gebaar. Het brengt het verdriet om het ene kindje en de trots om de regenboog baby mooi samen.

Een monument van Memorabel

Voor een mooi monument als eerbetoon aan een vlinderkind kunt u terecht bij Memorabel. Neem voor al uw vragen gerust contact op
Neem voor al uw vragen gerust contact op via: 06-49351338, of: 0320-218676. U kunt ook mailen naar: info@memorabel.nl of Memorabel contacteren via het formulier op de website. Memorabel luistert goed naar de wensen van de ouders en maakt een passend monument waar de ouders nog jaren tevreden mee zullen zijn.