Nieuws

Uw dierbare cremeren en de asbestemming

Alles wat u moet weten over de asbestemming

U heeft onlangs een dierbare verloren en besloten hem/haar te laten cremeren. Een moeilijke periode, waar veel emoties bij komen kijken. Weet u al wat u met de as van uw dierbare wilt doen? Of heeft u hier nog geen beeld bij? In dit blog vertelt Memorabel u meer over de asbestemming en de wettelijke regels hieromtrent.

Belangrijke regel van het crematorium

Een belangrijke regel van het crematorium is dat, na de crematie, de as hier nog minstens een maand dient te verblijven. Dit is wettelijk verplicht. Zo heeft u als nabestaande de tijd om na te denken betreft een bestemming van de as die zowel bij u als uw overleden dierbare past.

Waar mag u de as verstrooien?

Denkt u eraan om de as te laten verstrooien? Sinds 1998 geldt de regel dat as van de crematie ook op andere plekken dan de officieel aangewezen strooivelden mag worden verstrooid. Dit mag in principe op iedere plek in Nederland. Echter zijn er ook beperkingen. Het verstrooien dient door de betreffende gemeente te zijn toegestaan en ook dient men toestemming te hebben van de eigenaar van het terrein of water waar de as zal worden verstrooid.

De as bewaren in een urn

U kunt er ook voor kiezen de as te bewaren in een urn en deze op een plek naar wens neerzetten. Denk aan bij u thuis of in een urnenmuur of urnentuin. Bij Memorabel heeft u de keuze uit diverse urnen. Onze experts kunnen tevens een urn geheel naar wens ontwerpen en maken. Gedurende een kennismakingsgesprek nemen wij uw wensen voor de urn met u door. Vervolgens werken wij de urn tot in de precisie uit. Wat dacht u van een prachtig bloemenmotief op de urn? Of heeft uw dierbare wellicht een speciale hobby en zou u deze op de urn vertegenwoordigd willen zien? Wij bieden vele mogelijkheden. Ook uw eigen schets kunt u inbrengen, welke wij op de urn verwerken. Een bijzondere manier om uw dierbare bij u te houden.

Neem de tijd

U heeft zojuist kunnen lezen over verschillende opties voor de asbestemming van uw dierbare. Als laatste willen wij u aanraden om ook echt goed de tijd te nemen om na te denken wat u voor de as wenst. Dit om te voorkomen dat er een gehaaste keuze wordt gemaakt, terwijl u later wellicht op een beter idee komt dat uw dierbare meer recht zal doen. Wij van Memorabel wensen u veel sterkte bij het kiezen van de juiste asbestemming voor uw dierbare.