Modern Grafmonument RVS met handafdrukken
Nieuws

Uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken

Het doel van een uitvaartverzekering is je nabestaanden niet met kosten voor je begrafenis achterlaten. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen die je kunt afsluiten om alles rondom je uitvaart te regelen. Je nabestaanden hebben al genoeg aan hun hoofd, het is dan lekker als er al het een en ander geregeld is voor je uitvaart.

Welke verschillende soorten uitvaartverzekeringen zijn er?
Je hebt verschillende soorten uitvaartverzekeringen. De mogelijkheden zijn diverse. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen hoe hoog het bedrag is dat wordt uitgekeerd aan een nabestaande. De persoon in kwestie krijgt dan de gelegenheid om je begrafenis te regelen, met jouw wensen in gedachte. Er zijn verschillende pakketten die je zou kunnen kiezen, bijvoorbeeld een pakket waarbij je de reguliere diensten laat mee verzekeren. Mocht je dit niet willen, zijn er nog talloze andere pakketten en combinaties waar je uit kunt kiezen. Een uitvaartverzekering vergelijken is dus belangrijk om de juiste verzekering te vinden, die op jouw budget en wensen past. In hoofdlijnen kun je kiezen uit vier verschillende uitvaartverzekeringen, dit zijn:

  • Natura uitvaartverzekeringen
  • Natura sommenverzekeringen
  • Kapitaal uitvaartverzekeringen
  • Combinatie uitvaartverzekeringen

Wat zijn de verschillen tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?

Beide verzekeringen hebben te maken met overlijden, toch is er veel verschil. Om het simpel te houden, kan je er op de volgende manier naar kijken: een overlijdensrisicoverzekering is voor je nabestaanden, een uitvaartverzekering is voor jou (en je uitvaart).

Overlijdensrisicoverzekering
De overlijdensrisicoverzekering is zoals eerder gezegd, voor je nabestaanden. Zij krijgen dan ondersteuning op financieel gebied, wat niet per se bedoeld is voor je uitvaart. Wanneer je overlijdt, valt er een inkomstenbron binnen je gezin weg. Hierdoor zou een gezin of je partner bijvoorbeeld niet meer in hetzelfde huis kunnen blijven wonen. Als je dit wilt voorkomen biedt de overlijdensrisicoverzekering uitkomst, deze verzekering dekt zulke kosten.

Uitvaart
De uitvaartverzekering financiert alle kosten met betrekking tot je uitvaart. Je betaalt na afsluiting maandelijks een premie, en dit wordt uitgekeerd als je overlijdt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een uitvaartverzekering?

De kosten voor een uitvaart is iets waar niet iedereen zich bewust van is of het wordt soms onderschat. Een voordeel van een uitvaartverzekering is dat wanneer je verzekerd bent je de kosten van de uitvaart zelf regelt. Hiermee ontlast je de nabestaanden, in ieder geval op het financiƫle vlak. Een ander voordeel van een uitvaartverzekering is dat sommige verzekeringen een deel van de uitvaart regelen, wat nog meer last bij de nabestaanden wegneemt. Hierdoor hebben ze meer tijd om te rouwen.

Een nadeel van het afsluiten van een uitvaartverzekering is dat de premies en voorwaarden aangepast mogen worden tijdens de looptijd. Je hoeft hier niet mee akkoord te gaan, alleen dan zal je wel naar een nieuwe verzekeraar moeten gaan zoeken. Een ander nadeel is dat de uitvaarten jaarlijks steeds duurder worden, dit kan leiden tot onderverzekering waardoor de uitvaart niet volledig gefinancierd wordt.