grafstenen
Nieuws

Tweedehands grafmonumenten

Oude grafmonumenten opnieuw gebruikt

 

Op de begraafplaatsen van Zonnebeke in België biedt men in totaal 54 oude gebruikte grafmonumenten te koop aan. Het gaat om graven waarvan de concessie niet werd verlengd, maar die als monument een zekere waarde hebben. Dat kan architectuurhistorisch zijn, maar ook beeldbepalend of een combinatie van de twee. De graven zijn wel geruimd.

Er zijn drie prijs categorieën, De tweedehands grafmonumenten worden verkocht voor 1.500 euro, 1.125 euro en 750 euro. Ook kun je terecht voor een fraaie tweedehandse grafkelder vanaf 250 euro.

De grafmonumenten die worden verkocht, zijn oud en liggen dichtst bij de kerk. Vroeger moest je van een familie met standing zijn om ‘vooraan’ te liggen en een mooie plek te krijgen. En er waren families die daarop stonden. Nu kun je bijna letterlijk voor dubbeltje op de eerste rij terecht komen.

Veel bewoners vinden het positief dat de graven behouden blijven en niet verdwijnen van het oude gedeelte van het kerkhof. Het authentieke uitzicht blijft zo behouden. Plaatselijke bewoners kunnen zo ook dicht bij hun grootouders komen te liggen. “Of ze vinden zo’n arduinen graf mooier dan een nieuw modern graf”.

De meeste mensen geven echter toch de voorkeur aan een ongebruikt en nieuw modern en persoonlijk grafmonument. Maar wellicht dat die over honderd jaar ook gewild zijn als tweedehands object tegen een mooi prijsje….