grafbeplanting - als onderdeel grafmonument
Nieuws

Planten op een graf – Welke planten zijn geschikt?

Grafbeplanting

Wat zijn geschikte planten voor op een graf? Sommige mensen hebben groene vingers en weten precies welke planten wel en welke niet geschikt zijn voor op een graf of bij een grafmonument. Een graf kan er dan als een weelderige tuin uitzien. Als u niet over groene vingers beschikt hier een aantal basale tips voor planten op een graf.

Waarmee rekening houden bij grafbeplanting?

 • Konijnen vreten op sommige begraafplaatsen planten en bloemen op.
 • Houd er rekening mee dat sommige planten eenjarig zijn en andere vaste planten.
 • Het is ook belangrijk om te weten dat sommige planten laag blijven en andere in grote struiken veranderen als ze niet verzorgd worden.
 • Zorg dat als 1 plantsoort uitgebloeid is een andere in bloei komt – vraag advies bij een hovenier of tuincentrum
 • Kijk bij een graf vlakbij welke plantjes het daar goed doen
 • Experimenteer met verschillende soorten die op verschillende momenten bloeien
 • Koop geschikte bemeste aarde
 • Snoeien doet bloeien

Grafplantjes kopen

In een tuincentrum zien de meeste planten er gezond en mooi uit. Ze krijgen daar de perfecte hoeveelheid licht, warmte, water en mest. Maar meestal zijn in uw tuin of op het graf de omstandigheden minder ideaal en kunnen die prachtige planten al snel in hoopjes zielige ellende veranderen als ze niet goed verzorgd worden.

De meeste mensen ontbreekt het aan de mogelijkheid om iedere dag de begraafplaats te bezoeken. Daarom staan in het lijstje hieronder hier planten die niet iedere dag onderhoud nodig hebben en redelijk sterk zijn. De condities verschillen van graf tot graf. Op een plek in het volle zonlicht zijn andere plantjes geschikt dan op een schaduwrijke plek.

Maak een beplantingsplannetje en overleg dat eventueel met een hovenier of medewerker van het tuincentrum. Vaak kan een beheerder van de begraafplaats u ook goede tips geven.

Geschikte Planten voor op een graf

Afhankelijk van uw smaak en voorkeur

 1. Rotsplantjes
  Langzaam groeiende groenblijver. Vaste plant. Bloeit aan het begin van het voorjaar met een overdaad aan roze bloempjes. Ook geschikt voor in de volle zon. Hoogte 5 cm.
 2. Vrouwenmantel
  Vrouwenmantel goed droogtebestendig, polvormig, bodembedekker. Een vaste terugkerende plant. Hij bloeit onder ideale omstandigheden de hele zomer. Gele bloemen en vermeerdert zich makkelijk. Kan goed tegen volle zon. In augustus het lelijk geworden blad en de uitgebloeide bloemen wegknippen dan kan de plant nog een tweede keer bloeien.
 3. Hostas
  Groen-blijvende vaste plant. De bloeiwijze variërt van wit tot zachtblauw en paars. Deze plant kan zowel in volle zon als in halfschaduw. Slakken zijn er echter verzot op.
 4. Lavendel
  Sterk geurende plant die prachtig paars bloeit, heeft weinig water nodig, houdt van volle zon, maar kan ook in half schaduw. Fors terugsnoeien in najaar houdt de plant mooi.
 5. Leeuwenbekjes
  Lief eenjarige plantje dat goed in de volle zon kan. Vermeerdert zich door uitzaai. In veel kleuren en verschillende hoogtes te koop. Bloeit van lente zomer tot laat in de herfst.
 6. Heideplanten
  Dit zijn uitstekende bodembedekkers, onkruid krijt geen. Kunnen het hele jaar door bloeien. Konijnen houden er niet van.
 7. Zodeklokje
  Bodembedekker die maar 8 cm hoog groeit. Vaste plant geschikt voor halfschaduw en volle zon. Is te koop in blauw en wit. Bloeit in de zomer.
 8. Campanula – Klokjesbloemen
  Grotere variant van het Zodeklokje Wordt ca. 75 cm. hoog en bloeit prachtig met witte of dieppaarse bloemen. Geschikt voor zon of halfschaduw. Doet het goed met licht vochtige grond.
 9. Winde
  Klein kruipend vaste plantje met klokvormige paarsblauwe bloemen. Bloeit de hele zomer door en kan goed tegen de volle zon. Hoogte ongeveer 15 cm.
 10. Krokussen
  Bekend plantje – bolletjes die al vroeg in het jaar al bloeien. Als er nog geen planten bloeien staan deze sterke bloemen al boven de grond. Bloeit in februari/maart. In verschillende soorten en kleuren te koop.
 11. Sneeuwklokjes
  Ander bolgewas die al vroeg in het jaar bloeit. in februari/maart witte bloemetjes.
 12. Hyacinten
  Bollen die in verschillende kleuren bloeien. Bloeit in het voorjaar, kan in zon en schaduw.
 13. Struisvaren
  Prachtige overblijvende plant. Geschikt voor een vochtige schaduwplek. Bloeit niet
 14. Narcissen
  Bolgewas in verschillende varianten en kleuren te koop. Als bollen of plantjes te koop.
 15. Asters
  Asters bloeien vrijwel de hele zomer en herfst. In diverse soorten en kleuren te koop. Kan zowel in de volle zon als in de schaduw. In verschillende hoogtes verkrijgbaar.
 16. Perkrozen
  Rozen zijn in alle soorten, maten en kleuren te koop. Kunnen goed tegen de volle zon. Uitgebloeide bloemen verwijderen helpt de plant mooi te blijven. In het voorjaar tot 25 cm boven de grond terugsnoeien.
 17. Thymplantjes
  Populair geurig tuinkruid dat vooral zomer’s bloeit. Heeft een voorkeur voor de volle zon en heeft weinig water nodig. Na de bloei terugsnoeien. Hoogte tot 30cm.
 18. Viooltjes
  In alle soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Zowel in het voorjaar als in de herfst. Er zijn ook winterharde variëteiten. Geen vaste plant. Vermeerderd zich door uitzaaiing.
  Bosviooltje heeft kleine bloemen en heeft weinig verzorging nodig. Houdt van halfschaduw en vochtige grond.

Hanneke van Dijk schreef een mooi boekje over grafbeplanting. Het heet “De eeuwige tuin” en behalve over geschikte planten geeft ze Dijk ook veel interessante achtergrondinformatie. Onder andere bespreekt van Dijk de geschiedenis van de uitvaart in Nederland en behandelt ze de symbolische betekenis van bloemen en planten.  Ik wens u veel succes met het planten van de grafbeplanting.