detail kindergrafsteen
Nieuws

Oorbellen voor op het graf ?

Als grafkunstenaar krijg ik regelmatig bijzondere aanvragen voor grafmonumenten. Zo werd ik onlangs nog gevraagd om een monument met oorbellen te ontwerpen.

Persoonlijk

Dat uitvaarten en grafstenen steeds unieker en persoonlijker worden weten we allemaal wel. Tegenwoordig is bijna iedere uitvaart uniek en door de nabestaanden zelf samengesteld. Datzelfde geldt ook steeds vaker voor persoonlijke grafmonumenten. Bijzondere aanvragen van nabestaanden zijn bij mij eerder regel dan uitzondering.

Oorbellen

Een grafmonument met oorbellen? Een bijzondere aanvraag, en ja natuurlijk moet dat kunnen!

De eerste vraag die ik als grafkunstenaar stelde was natuurlijk: “waarom oorbellen?”

De moeder vertelde dat haar overleden dochtertje verzot was geweest op oorbellen en sierraden. De foto’s lieten een blij en vriendelijk gezichtje zien. Een mooi meisje met een grote bos krulletjes. Ongetwijfeld stond iedere oorbel haar goed.

Het mooie meisje met de krulletjes had helaas een heel nare ziekte die tot haar dood leidde. Haar vroegtijdig overlijden was een drama voor de nabestaanden. Hoe geeft zo’n verlies een plek in je leven?

Opmerkelijk voor een meisje van zo’n jonge leeftijd was dat ze altijd klaar stond voor anderen. Ondanks haar eigen beperkingen probeerde ze waar mogelijk anderen te helpen. Wat zou het mooi zijn als we dat ook zouden kunnen verwerken in het ontwerp…

Nieuwe ideeën

Terwijl ik aan het ontwerpen ging bleef de moeder met nieuwe ideeën komen. Waaronder de suggestie om Swarovski kristallen te gebruiken. Soms willen nabestaanden teveel aan een monument toevoegen waardoor het een bonte kermis dreigt te worden. Taak voor mij als kunstenaar is om dan te begrenzen en alleen de echt waardevolle suggesties te gebruiken.

Swarovski kristal

Wie kent het niet: Swarovski kristal? De een vindt het prachtig en voor een ander is het maar kitsch. Swarovski glas is herkenbaar aan zijn extreme helderheid. Daniel Swarovski, de zoon van een traditionele Boheemse glassnijder, ontwikkelde in 1892 een nieuwe glassnijmachine. Hiermee kon hij preciezer dan ooit glas snijden dat resulteerde in een bijzondere schittering.  Helaas is veel Swarovski kristal gewoon niet mooi en neigt het naar dure kitsch.

Aanvankelijk had ik dan ook zo mijn twijfels (of zoals je wilt vooroordelen) bij haar suggestie om Swarovski kristal aan het grafmonument toe te voegen. Maar toen ik me er in ging verdiepen en voorbeelden zag van echt mooie kristallen veranderde mijn aarzeling in enthousiasme. Het zou inderdaad een geweldige toevoeging kunnen zijn.

Regenboogboom

Vervolgens kwam ik de website regenboogboom.nl tegen en las dat deze ideële organisatie kristallen verkoopt. Voor ieder kristal dat via de website verkocht wordt doneren zij een gratis kristal aan een ziek kind. Ze bezoeken de zieke kinderen in ziekenhuizen en instellingen zelf. De meeste kinderen zijn dol op de regenboogjes in het glas.

Bovendien waren de kristallen die ze aanboden wél mooi. Met de aanschaf van de kristallen via de regenboogboom help je anderen. Wat zou dat goed passen bij het meisje met de krulletjes dat anderen zo graag wilde helpen!

Het ontwerp

In overleg kwamen we tot een ontwerp van een levensboompje van RVS met Swarovski kristallen. Het boompje heeft een stam die is opgebouwd uit vier in elkaar vervlochten hoofdtakken. Deze symboliseren de vier gezinsleden. Deze takken splitsen zich vervolgens in meer takken, die het aantal levensjaren (9) van het meisje verbeelden.

De moeder nodigde familie, vrienden, de school en bekenden uit om een kristal te adopteren. Iedereen koos een eigen kristal en zodoende hangen er allemaal unieke kristallen in het boompje.

De kristallen hangen aan gekrulde staaldraden die verwijzen naar de bos krulletjes van het meisje. Het boompje ontspruit uit een hart dat gevuld is met witte steentjes. Aan de binnenzijde van het hart graveerden we, onzichtbaar voor bezoeker, een speciale tekst op verzoek van de moeder. “Als ik maar weet dat mijn boodschap voor haar erin staat. Dat is voor mij voldoende. Anderen hoeven dat niet te lezen”

Eindresultaat

Als je voor het grafmonument met Swarovski kristallen staat krijg je echt het gevoel dat dit een gedenkteken is voor een meisje. De kristallen aan de gekrulde draden geven de associatie met oorbellen. Aan de wens om oorbellen in het monument te verwerken is hiermee op originele wijze voldaan.

Oorbellen voor het graf ?  Ja natuurlijk, zeker voor het meisje met de krulletjes, maar dan wel van Swarovski kristal!