grafsteen vlinder
Nieuws

Lastig maar belangrijk: praten over overlijden

Vastleggen van wensen

De dood is en blijft nog altijd een taboe onderwerp voor veel mensen. Echter kan het praten over overlijden heel wat opluchting brengen. Na het overlijden is het namelijk aan de dierbaren om een passende uitvaart te regelen. Dat is een zeer overweldigende taak in een emotionele periode. Iedereen wil namelijk afscheid kunnen nemen op een manier die echt bij de overledene past. Door over het overlijden te praten, hoeven de nabestaanden geen lastige beslissingen te maken, maar weten ze al precies hoe de uitvaart eruit moet zien, volledig naar wens van de overledene. Dit maakt een afscheid persoonlijk.

Begrafenis of crematie

De eerste keuze waar mensen mee geconfronteerd worden na een overlijden is die tussen een begrafenis of crematie. Vaak hebben mensen een sterke voorkeur voor het een of voor het ander. Het is dan ook goed om dit vooraf te bespreken. Valt de keuze op begraven, dan kan die plaatsvinden op een ‘traditionele’ begraafplaats van de gemeente, maar ook op een natuurbegraafplaats. Ook het grafmonument moet de persoonlijkheid van de overledene reflecteren. Bij de keuze voor een crematie, is er ook nog de vraag over de asbestemming. Wordt de as uitgestrooid, in een columbarium geplaatst of thuis in een urn bewaard? Het is tevens mogelijk om de as te laten verwerken in een assieraad.

Kist die bij de overledene past

Het lichaam wordt na het overlijden in een kist geplaatst. Wat betreft kisten zijn er veel verschillende opties. Een grafkist moet aan een aantal ‘basis’ wetten en regels voldoen, maar er blijft heel veel ruimte voor het personaliseren van de kist. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor:

  • Het bespuiten van de kist in een bepaalde kleur
  • Een ecokist die volledig milieuvriendelijk is
  • Een zelfgemaakte kist, welke overigens wel aan een aantal voorwaarden moet voldoen
  • Minder traditioneel materiaal, zoals riet
  • Een lijkwade in plaats van een kist, een zacht kleed waarin het lichaam van de overledene gewikkeld wordt

De laatste verzorging

De overledene krijgt altijd nog een laatste verzorging. Het haar en de make-up wordt netjes gedaan, en de overledenen krijgt mooie kleren aan. Er zijn specialisten die dit verzorgen, maar u heeft ook de mogelijkheid om het zelf te doen. De kleding die de overledene aankrijgt zijn vaak een struikelblok voor veel nabestaanden. Het is dan ook verstandig om dit vooraf te bespreken.

Nabestaanden blijven achter met keuzes

Zoals u gemerkt heeft blijven nabestaanden achter met veel keuzes over de uitvaart. De keuzes die genoemd zijn, zijn slechts een paar voorbeelden. Zo moeten er bijvoorbeeld nog beslissingen gemaakt worden over de uitvaartlocatie, de muziek, het vervoer, et cetera. U laat nabestaanden niet met deze lastige keuzes achter door er al eens over gepraat te hebben. Wat is dus ons advies? Zet u over het taboe heen door te praten over de dood.