holocaust monument
Nieuws

Meest indrukwekkende Holocaust monument?

Herdenkingsboom in Boedapest.

Een passend eerbetoon aan de honderdduizenden Joodse slachtoffers van de Nazi’s in Hongarije.

Is dit het meest indrukwekkende Holocaust monument? Er is zoveel leed door de Nazi’s veroorzaakt dat geen enkel monument ooit recht kan doen aan de slachtoffers.
Er zijn zoveel indrukwekkende en grootse Holocaust monumenten gemaakt, dat het onmogelijk is te zeggen wat de meest indrukwekkende is. Maar in al zijn eenvoud raakt dit monument diep.

Mocht je ooit in Boedapest komen bezoek dan dit indrukwekkende Holocaust monument in het park van de Grote Synagoge. Een gigantische stalen treurwilg met op ieder blaadje de naam van een vermoorde Hongaarse Joodse familie. Het is helaas slechts een fractie van het werkelijke aantal slachtoffers dat de nazi’s in 1944-1945 afslachtte.

Het monument is indrukwekkend door zijn maat en symboliek. Met minimale middelen wist de kunstenaar Varga een maximaal effect te bereiken. De uitvoering van de memoriaalboom is subliem gedaan.

Tony Curtis

Het monument is ontworpen door Imre Varga in 1991 en werd gesponsord door de Emanuel Foundation of New York. De stichting werd in 1987 opgericht door de bekende acteur Tony Curtis ter ere van zijn vader, Emanuel Schwartz, die vanuit Mátészalka in Hongarije naar New York emigreerde.

Imre Varga is een van de grootste hedendaagse beeldhouwers in Hongarije. Zie

Wallenberg

Onderdeel van het monument zijn ook vier rood marmeren platen, ter nagedachtenis aan 240 niet-Joodse Hongaren die Joden hebben gered tijdens de Holocaust. Een van de meest heroïsche figuren van de Holocaust in Hongarije was Raoul Wallenberg, een Zweedse diplomaat die beschermingspaspoorten voorbereidde onder het gezag van de Zweedse ambassade en die het leven van duizenden joden redde.

Locatie

De boom staat in het Raoul Wallenberg Memorial Park, de achtertuin van de Grote Synagoge.

De Grote Synagoge (ook bekend als de synagoge aan de Dohány-straat) is de grootste synagoge van Europa en de op één na grootste ter wereld, geschikt voor 3.000 mensen. De synagoge werd tussen 1854 en 1859 gebouwd in Moorse Revival of Neo-Moorse stijl, in de nasleep van de Romantiek. Oorspronkelijk was er een woonblok naast de synagoge. Theodor Herzl, oprichter van de zionistische beweging, werd geboren in een van de huizen die zich daar bevinden. Deze site is nu onderdeel van het complex en de thuisbasis van het Joods Museum.

Antisemitisme

Tijdens de interbellum jaren groeide het antisemitisme snel in Hongarije. Er werd een reeks anti-Joodse maatregelen genomen en fascistische groepen zoals de Arrow Cross Party begonnen meer volgers aan te trekken. Hongarije werd een bondgenoot van Duitsland en de Arrow Cross Party beschadigde de synagoge in 1939. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de Grote Synagoge als een stal en als een radiocommunicatiecentrum voor de Duitsers. Tegenwoordig fungeert het gebouw als het belangrijkste centrum voor de Joodse gemeenschap in Hongarije.

Andere bijzondere herdenkingsmonumenten