lege graven - paaltjes op een graf
Nieuws

Hoe zoekt u een grafmonument uit?

Het uitzoeken van een grafmonument

Bent u op zoek naar een grafmonument voor uw dierbare? Misschien heeft uw dierbare wensen vastgelegd in zijn of haar wilsbeschikking. Het kan echter ook zo zijn dat hierover niets is vastgelegd. In dit blog geven wij van Memorabel u advies bij het uitzoeken van een grafmonument voor uw dierbare.

Enkele aandachtspunten

Op het moment dat u besluit een grafsteen uit te zoeken, zult u al snel zien dat er vele mogelijkheden zijn. Zo kunt u kiezen uit diverse materialen, kunt u een specifieke grootte kiezen en kunt u de keuze maken om op verschillende manieren tekst aan het grafmonument toe te laten voegen. Wat allereerst van belang is, is om na te gaan wat de voorwaarden voor het plaatsen van een grafmonument op begraafplaats zijn. Dat verschilt van begraafplaats tot begraafplaats.

Memorabel kan voor u alle vereisten en voorwaarden opvragen op bij de betreffende instantie. Ook het soort graf kan beperkingen opleggen ten aanzien van de maximale omvang van het grafmonument. Doorgaans is maximale omvang van een algemeen graf 60 cm bij 40 cm. De afmetingen van een particulier graf zijn meestal een stuk groter, maar ook deze verschillen van begraafplaats tot begraafplaats.

Grafmonument op maat laten maken

Een grafmonument is maatwerk. Er wordt dan ook een waardig en passend grafmonument voor uw dierbare gemaakt. Doorgaans kiest men voor een grafmonument van natuursteen, maar u kunt ook kiezen voor metaal, hout, graniet en zelfs glas. Voor het aanbrengen van de tekst heeft u ook diverse opties. Zo kunt u het grafmonument laten etsen, zandstralen of laser graveren. Graag vertellen wij u in een persoonlijk gesprek met u meer over de mogelijkheden die Memorabel u te bieden heeft.

Grafsteen en de plaatsing hiervan

Doorgaans kost het een maand of drie voordat het grafmonument geplaatst kan worden. Tot die tijd staat er meestal een grafmarkeerder (bordje van de begraafplaats) op het graf met de naam van uw dierbare, zijn of haar geboortedatum en de datum van overlijden.

Onderhoud van het grafmonument

De meeste begraafplaatsen zorgen ervoor dat de begraafplaats netje en verzorgd oogt. Meestal is dit verrekend in de vergunningskosten die u de gemeente of begraafplaats moet betalen. Het onderhoud van het graf valt onder uw eigen verantwoordelijkheid. Gelukkig zijn grafmonumenten meestal eenvoudig te onderhouden. U hoeft deze soms enkel goed af te soppen om de letters goed zichtbaar te laten blijven.

Advies nodig? Schakel ons in

Wenst u advies over de keuze voor een grafmonument voor uw dierbare? Bij Memorabel zijn wij u graag van dienst en denken wij met u mee. Zo weet u zeker dat u straks een grafmonument heeft dat recht doet aan de persoonlijkheid van uw dierbare. Neem dan ook gerust contact met ons op voor meer informatie.