grafsteen schoonmaken
Nieuws

Grafsteen schoonmaken

Hoe onderhoud je het beste een grafsteen of grafmonument?

Oude grafstenen en grafmonumenten zijn vaak gevoelig voor vuil. Oudere grafmonumenten zijn vaak van marmer of kalksteensoorten gemaakt. Als deze grafmonumenten lange tijd buiten liggen verweren ze en de grafsteen wordt ruwer en grijzer. Dat trekt vaak weer extra vervuiling en mossen aan. Hoe gladder een grafsteen of grafmonument hoe minder vuil zich kan aanhechten.

Grafsteen schoonmaken – hoe?

Het schoonmaken van een grafmonument is vaak een lastig klusje.

 • Veeg eerst het losse vuil zoveel mogelijk weg met een zachte borstel
 • Gebruik vervolgens veel water en een beetje zeepsop en smeer de steen goed in
 • laat enige minuten inwerken
 • schrob voorzichtig met een borstel
 • spoel goed af met veel water
 • herhaal proces als het resultaat nog niet naar uw zin is.

Als de grafsteen erg verweerd is dan is een (dure) optie om het gehele grafwerk opnieuw te schuren.

Natuursteen – Welke reinigingsmiddelen gebruiken?

Gebruik voor marmer en zachtere steensoorten een mild neutraal reinigingsmiddel met een PH waarde van 7. Gebruik geen reinigingsmiddel dat een zuur of base bevat; dat beschadigt de namelijk de steen. Probeer eerst het middel op een gedeelte van het grafmonument dat uit het zicht is, om na te gaan of het oppervlak niet wordt beschadigd. In de regel is het beter twee maal te reinigen met een minder agressief, langzaam werkend product, dan éénmaal met een agressief, snel werkend product.

Gebruik een reinigingsmiddel dat:

 • hechtend vuil verwijdert
 • niet agressief en schadelijk is voor de natuursteen en een eventuele beschermlaag.
 • een pH 7 heeft (neutraal)

Zeep is geschikt voor het regelmatig reinigen.

De hardere natuursteensoorten zijn in de regel goed bestand tegen reinigingsmiddelen. Marmers en kalkstenen zijn kalkhoudend en daardoor gevoelig voor zuur. Een beschermlaag als was beschermt kan een kalkhoudende steen slechts in beperkte mate tegen zuur. Let op! Lees voor het gebruik van een onderhoudsproduct altijd goed de gebruiksaanwijzing en test het preparaat altijd op een proefvlak of op een losse tegel.

Geschikte schoonproducten grafsteen

De firma Simus heeft een serie reinigingsproducten speciaal voor grafstenen die u online kunt bestellen. Kijk hier voor het productoverzicht van grafreinigingsmiddelen.

Hoe vaak natuursteen schoonmaken?

Dat hangt af van de staat en plek van het monument. Onder een boom zal het sneller vies worden dan in een open ruimte. Veeg het monument regelmatig schoon. Begnt het er vies uit te zien spons het dan voorzichtig schoon. Er is geen algemene richtlijn te geven voor hoe vaak u dat moet doen.. De gladheid en de kleur van de steen bepalen mede hoe snel vervuiling zichtbaar is. De gladheid en de porositeit bepalen mede de mate waarin vuil op het monument hecht.

Belangrijke tips:

 • Laat voorwerpen als bloempotten, vazen, lantaarns of andere voorwerpen niet te lang op 1 plek staan. Op een gegeven moment laten deze een verkleuring achter
 • Rode bloemen die op wit marmer of graniet gelegd worden kunnen roze vlekken veroorzaken
 • Gemorste aarde met een vegertje voorzichtig weg vegen
 • Vlekken van zwarte aarde of lampenolie zo snel mogelijk verwijderen met een doek met schoonmaakmiddel. Wat er dan nog achter blijft, trekt met verloop van tijd weg.

RVS reinigen

Vuil op RVS grafmonumenten spoelt in de regel door regen weer weg. Vuil dat zich ophoopt in hoekjes kan met een vegertje weg geveegd worden. Verwijder deze vervuiling dat voorkomt plaatselijke corrosie die door vervuiling in het stof veroorzaakt wordt. Gebruik nooit schuursponsjes en schuurmiddelen, ze veroorzaken krassen op het roestvast stalen oppervlak.

Gepolijst RVS Schoonmaken

Gepolijst RVS (als een spiegel) is gevoelig voor krassen. Veeg daarom nooit zand, vuil etc met een droge doek weg! Dat veroorzaakt krassen. Spoel eerst vuil met overvloedig water weg. Vervolgens kunt u het spiegelende oppervlak reinigen met een glasreiniger of rvs reiniger. Let op! Gebruik nooit schuursponsjes en schuurmiddelen, ze veroorzaken krassen op het roestvast stalen oppervlak. Gebruik op RVS ook nooit een product waar chloor inzit!!

Vingerafdrukken verwijderen

Met een beetje zeep of rvs keukenreiniger verwijdert u gemakkelijk vingerafdrukken en andere vlekken.

Hardnekkige vlekken op RVS

Voor hardnekkigere vlekken is een zacht, dikvloeibaar huishoudreinigingsmiddel meestal doeltreffend. Het kan ook gebruikt worden om droogvlekken of lichte verkleuringen weg te nemen. Na het reinigen dient de achterblijvende vervuiling met – bij voorkeur gedemineraliseerd – water verwijderd en drooggewreven te worden, om vegen en droogvlekken te vermijden. Dit water is in supermarkten voor gebruik in stoomstrijkers of autobatterijen te verkrijgen.

Olie en vetvellen op RVS

Deze vlekken verwijdert u met een product op basis van alcohol, zoals methylalcohol of isopropylalcohol, of een ander oplosmiddel, aceton bijvoorbeeld. Deze producten kunt u veilig op RVS gebruiken. Let er wel op dat de vlekken zich niet uit te spreiden over de rest van het roestvast staal. Dan wordt het lastig en moet u alles schoonmaken met het oplosmiddel.

Breng herhaaldelijk schoon oplosmiddel op de vlek aan en wrijf met een schone, niet krassende doek, tot alle sporen van de gedeeltelijk opgeloste oliën of vetten zijn weggewist.

NOOIT GEBRUIKEN OP RVS:

 • reinigingsmiddelen met chloor
 • bleekwater
 • zilverpoets
 • staalwol (veroorzaakt krassen en belangrijker roestplekken)

Mocht het rvs onverhoopt toch in aanraking komen met een van deze middelen spoelt u dan het RVS direct af met veelwater.

Droogvegen

Wanneer water werd gebruikt om te reinigen of te spoelen, moet het oppervlak worden droog geveegd om watersporen te vermijden, zeker in streken waar het water hard is (kalk). Het gebruik van gedemineraliseerd water voorkomt het ontstaan van droogvlekken van hard water.

Roestvlekken

RVS roest van zich zelf niet. Wel kan de wind stof aanvoeren waarin ijzerdeeltjes of verontreinigingen zitten die het RVS aantasten of “doen roesten”. Gelukkig zijn daar industriële oplossingen voor. Het beste kunt u dit door een professional laten uitvoeren. De firma Ranex heeft hier veel ervaring mee.

Geschikte reinigingsproducten RVS

Zelf gebruiken we een professioneel RVS reinigingsproduct van 3M dat u online kunt bestellen. De website RVS-schoonmaken.nl biedt diverse oplossingen voor RVS schoonmaken.