Hoe maak je een graf schoon?
Nieuws

Een grafsteen schoonmaken? Wij vertellen u hoe

Een grafsteen schoonmaken en onderhouden

Het schoonmaken en onderhouden van een grafsteen vereist wel enige kennis. Hoe kunt u ervoor zorgen dat een grafsteen in haar meest optimale staat blijft? In dit blog vertelt Memorabel u hoe u een grafsteen het beste kunt schoonmaken en onderhouden. Dit verschilt namelijk per materiaal. Lees verder voor onze tips bij het schoonmaken van grafstenen.

Een graf van natuursteen

Een graf van natuursteen kunt u het beste schoonmaken met een spons of doekje. Doe hier schoon lauw water op. Vermijd het gebruik van een schuurspons, omdat dit krassen in het natuursteen veroorzaakt. Is het natuursteen ruw gehakt of bewerkt? Maak dan gebruik van een beetje groene zeep of een niet bijtend schuurmiddel. Hierbij kunt u wel een schuurspons gebruiken om de grafsteen te reinigen. Let echter op dat u dit niet op de grafsteen letters toepast. Indien de grafsteen sterk vervuild is, kunt u het beste professionele reinigingsmiddelen inzetten. Gebruik geen schurende producten of autowas voor de grafsteen, gezien deze het natuursteen kunnen aantasten. Hierdoor krijgt de steen vlekken of kringen na het reinigen.

Een grafsteen van hardsteen of marmer

Is de grafsteen al behoorlijk verweerd, dan helpt schoonmaken met groene zeep hier niet tegen. Een grafsteen van hardsteen of wit marmer kunt u dan ook het beste schoonmaken met chloor. Probeer dit altijd eerst op een stukje dat uit het zicht is. Pas als dat goed gaat kunt u verder.

Spoel echter eerst de grafsteen goed voor met water en maak daarna gebruik van een zachte borstel. Zet hiermee gelijkmatig de grafsteen in het chloor. Spoel na 20 minuten de grafsteen af. Indien de grafsteen dan nog niet schoon is, kunt u de handeling het beste herhalen. Laat dan echter het chloor de gehele dag intrekken. Dit is de meest effectieve wijze om de grafsteen te reinigen. Niet op iedere begraafplaats is chloor toegestaan. In dit geval kunt u het beste kiezen voor speciale reinigingsmiddelen zonder zuur.

Een mooi gereinigde grafsteen

Wij hopen u in dit blog van voldoende tips te hebben voorzien omtrent het reinigen van grafstenen. Mocht u nog vragen hebben, kunt u deze gerust aan ons stellen. Wij voorzien u graag van een gedegen advies omtrent een mooi gereinigde grafsteen voor uw specifieke situatie. Wilt u een nieuw grafmonument laten maken? Ook daar kunnen wij u bij helpen. Op onze website vindt u diverse voorbeelden van grafmonumenten. U kunt ook uw eigen idee aandragen. Neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.