de_kist_al_in_huis
Nieuws

De Kist al in Huis – spannende expositie in museum Totzover

Wie wil er nou iedere dag de lijkkist zien waar je straks in begraven of gecremeerd wordt? Nogal confronterend – maar gelukkig verschillen mensen! Sommigen van ons troffen al wel de nodige voorbereidingen voor hun dood: de kist wacht al thuis, over de bank ligt hun lijkwade en het grafmonument is al gekozen en geplaatst.  Documentaire fotografe Saskia Aukema heeft een aantal van deze mensen vastgelegd en geïnterviewd, met als resultaat de meest bijzondere foto’s en verhalen.

Doodskleed in de uitzet

In Nederland was het,  (nog niet eens zo lang geleden)  gebruikelijk dat in de uitzet een wit katoenen doodskleed zat. Soms werd het zelfs op als huwelijkscadeau gegeven. Of om voorbereid te zijn op de onvermijdelijke dood. Als een jaarlijkse traditie, werd de lijkwade zorgvuldig gewassen en gestreken. Gewoon huishoudelijk werkje of toch ook als herinnering aan de eigen sterfelijkheid?

Tegenwoordig proberen we de dood en de gedachte daar aan zo lang mogelijk buiten de deur te houden. We vieren liever het leven en de jeugd en ontkennen het ouder worden en onze sterfelijkheid. Ouder worden en dood gaan ervaren we als deprimerend. Aan de dood denken is hem uitnodigen. Worden we stiekem niet bang dat onze gedachten aan de dood wel eens “self fullfilling ” zouden kunnen worden.

Toch lijkt dit ontkennen en negeren van onze eigen dood te veranderen: Nieuw-Zeeland zijn inmiddels de eerste kistclubs ontstaan waarvan de leden hun eigen kist bouwen en wedijveren om de mooiste creatie. En het Japanse gebruik om de eigen kist eerst zelf te testen, proef te liggen, komt nu ook langzaam op in Nederland.

Nederlandse uitvaartondernemers nodigen ons uit om onze  vast te leggen. Zodat de nabestaanden een bijzondere uitvaart kunnen organiseren die passend is. En grafmonumenten worden vaker al voor het overlijden ontworpen en geplaatst. Zo ook dit familiegraf op Zorgvlied dat al jaren geleden geplaatst werd en (gelukkig) nog steeds leeg is.

Expositie

Het museum Totzover organiseert nog tot 26 mei 2019 de expositie “De Kist al in huis” met foto’s en verhalen van Saskia Aukema.

De mensen die in deze tentoonstelling worden gefotografeerd, vieren en omhelzen het leven, maar negeren de dood niet. In plaats daarvan nemen ze deel.

Over Saskia Aukema

Saskia Aukema is een Nederlandse journalist en fotograaf. Ze houdt van ‘slow’ journalistiek: verhalen die zich geleidelijk ontwikkelen en tonen, vaak over iemands levensbeslissingen en hoe deze hun identiteit bepalen. Afgezien van haar werk voor dagblad Trouw, kreeg haar breed tentoongestelde fotoreeks zoals Veiled nationale bekendheid in 2016 en 2017. Ze heeft twee publicaties, Bekeerd (2014) en Veiled (2017), op haar naam staan.