leven en dood symbool
Nieuws

Cyber loss – wat als je online vriend sterft?

Kristi was verbijsterd toen haar beste online vriendin plots overleed. Hoe geef je de dood van een vriend die je nooit in het echt hebt gezien een plaats?

 

“Amy was een betere, meer ‘echte’ vriend voor me dan de meeste mensen die ik persoonlijk ken. ‘

Online ontmoeting

Kristi en Amy hadden elkaar online ontmoet in een game ruim 16 jaar geleden. Vanaf het eerste begin was er een klik: ze hadden vergelijkbare humor en hielden beiden van van fantasy-romans. Iedere dag spraken ze elkaar online en deelden lief en leed. Foto’s van hun kinderen en gezinnen vlogen heen en weer. En samen mopperden ze wat af over hun echtgenoten.

Hoewel ze alleen via Social Media contact hadden en elkaar nooit in het echt zagen groeide en verdiepte hun vriendschap door de jaren heen. Ze motiveerden elkaar om stappen in het leven te zetten. Zo moedige Amy Kristi aan om het maar schrijverij de boer op te gaan. Om verschillende uitgevers te benaderen. Amy was de eerste die de teksten te lezen kreeg.

Plots reageerde Amy niet meer op berichtjes en was en bleef ze maar ze off-line.

Social Media verbindt mensen, vandaar dat 70 procent van de mensen actief is op een of meerdere Social Media kanalen. In contact komen met onbekenden is makkelijker dan ooit. Mensen die je waarschijnlijk nooit in levende lijve tegen zult komen.

Virtuele vriendschap

Met je smartphone ben je overal bereikbaar en kun je zinvolle online relaties met onbekenden opbouwen. Een virtuele vriendschap kan ook diepgang hebben, betekenisvol zijn en langdurig standhouden.

Ook zonder fysieke ontmoetingen kun je voor- en tegenspoed delen met elkaar. Maar wat als je online vriend onverwachts overlijdt? Hoe ga je dan om met je verdriet over dit verlies? Het verlies van een goede vriend die je echter nooit in levende lijve hebt gezien?

Toen de stilte van Amy maar bleef duren begon Kristi zich zorgen te maken. Ze vreesde voor het ergste en wist niet goed wat ze moest doen. Uiteindelijk zocht Kristi contact met de echtgenoot van Amy. Hij bevestigde wat zij al vreesde. De dood van Amy sloeg de bodem onder haar uit. Een periode van diepe rouw volgde en ze mistte het dagelijkse online contact. Ze worstelt nog steeds om het verlies een plek in haar leven te geven

Vijf tips om met online verlies om te gaan

Geen oordeel

Enerzijds is er het verlies waar je om rouwt, anderzijds treur je om het plots wegvallen van het dagelijks luisterend oor en de steun die kreeg. Soms begrijpen vrienden en familie niet hoe je zo verdrietig kunt zijn om iemand die je nooit ontmoet hebt in het echt. Vertel dat ze niet moeten oordelen: want álle relaties zijn belangrijk.

Rouwen mag

Internet heeft de wereld vergroot; begrenzingen van tijd en ruimte van ons lichaam kun je overstijgen. Via Social Media deel je je ideeën, wensen, hoop en dromen. Het verlies van een diepgaande online relatie is het rouwen waard. Rouwen mag!

Voorzichtig contact

Durf je contact met de nabestaanden aan? Mensen die jij wellicht uit verhalen kent, maar die van jouw bestaan geen weet hebben.

Stuur een condoleance en laat daarin weten hoeveel je online vriend voor je betekent heeft. Je wilt je niet opdringen aan onbekenden. Respecteer hun wensen omtrent wel of geen contact. Besef ook dat de nabestaanden jouw bericht waarschijnlijk pas zien na de uitvaart. En weet dat de meesten het heel troostend en fijn vinden om te horen dat hun dierbare geliefd was.

Mocht je de uitvaart gaan bijwonen weet dan dat jij een volkomen vreemde zult zijn voor de nabestaanden. Ga alleen naar de uitvaart als dat goed voelt. Blijf ter plekke uit de binnenste cirkel. Respecteer dat de relatie van de overledene met partner, ouders, kinderen, broers of zussen anders was. Als alternatief kun je later ook het grafmonument of gedenkteken voor je online vriend bezoeken.

Bedenk je eigen ritueel

Het lastigste van rouwen is het verlies accepteren. Omdat online vriendschap geen fysieke ontmoetingen heeft zijn er geen objecten en ervaringen met een gemeenschappelijk herinnering. Die kun je normaal koesteren en ze roepen dierbare herinneringen op. Dat maakt het lastiger om het verlies echt te beseffen en ervaren. Een eigen ritueel maken kan je helpen  om een liefdevolle verbinding in je hart met je vriend te maken.

Vind anderen

Verlies is niet iets dat je verwerkt: je leert ermee leven. Dat geldt ook voor het verlies van online vrienden. Zelfs na jaren kun je nog steeds verdriet hebben over het verlies van een online vriend. Zoek steun bij mensen waarbij je veilig voelt. Ook kun je je verdriet online delen met mensen die je vriend ook gekend hebben of in een online forum over rouwen.

Want als je rouwt om een geliefde helpen liefde en aandacht van anderen het meest .