uitvaart
Nieuws

Corona en uitvaarten: wat is er anders?

Ongetwijfeld weet u dat alles anders is sinds het begin van de coronacrisis. Geen handen schudden, afstand houden en niet meer dan 3 mensen bij elkaar. Vrijwel iedereen  en elke bedrijfstak heeft er mee te maken. Sommige meer dan anderen. Welke regels en richtlijnen zijn er nu voor uitvaartverzorgers? En is het met de huidige corona maatregelen nog wel mogelijk om een mooie en persoonlijke uitvaart te organiseren. Ook nu wil je op een gepaste manier afscheid kunnen nemen van een dierbare of geliefde met een mooie sfeervolle uitvaart.

Richtlijnen uitvaarten

De overheid bepaalde op 23 maart 2020 dat bijeenkomsten voorlopig uit niet meer dan drie personen mochten bestaan. Voor de uitvaartbranche werd een uitzondering gemaakt.  Als één van de weinigen sectoren gelden voor de Uitvaartzorg een aparte regels.

Maximaal 30

Desondanks dat worden ook begrafenissen en crematies behóórlijk aangepast. Vanwege besmettingsgevaar mogen er maximaal dertig mensen op een uitvaart aanwezig zijn. Het is letterlijk een afstandelijke bedoening geworden: elkaar niet aanraken, geen handen schudden en 1,5 meter afstand houden.  Ook het na afloop samen een kopje koffie drinken is voorlopig geschrapt.

Het leidt voor uitvaartverzorgers ook tot ongemakkelijke situaties: mensen komen bijvoorbeeld met zijn vieren in één auto, maar op de uitvaart moeten ze van de uitvaartverzorger 1,5 meter afstand van elkaar houden…

Buiten wachten

Ook in de voorbereiding van de uitvaart wordt zoveel mogelijk afstand bewaard. Zo zal de uitvaartverzorger de uitvaart zoveel mogelijk telefonisch bespreken en voorbereiden. Als hij het lichaam van de overledene komt ophalen zal hij de aanwezigen verzoeken de woning te verlaten en daar te wachten. Ook hierbij mag slechts een beperkt aantal mensen aanwezig zijn.

Troost

Wat zo belangrijk is aan een uitvaart: een hand op een schouder, elkaar even vast houden, elkaar troosten om het verdriet te verzachten is er helaas niet meer bij. Het is kil, tegennatuurlijk en daarom erg moeilijk voor mensen om te accepteren.

Teleurstelling

Het is daarom voor veel nabestaanden bijzonder teleurstellend hoe het nu gaat: zo compleet anders dan gewend en verwacht. Ook voor de uitvaartverzorgers zelf is het lastig wennen en een omgekeerde wereld.

Het voelt kil en naar om families en nabestaanden na afloop weg te laten gaan zonder het troostende kopje koffie of thee. Gastvrijheid en het persoonlijk bijstaan van nabestaanden kan nu niet. Telefonische bijstand en ondersteuning bij rouw is mist het warme van persoonlijk contact.

Op afstand meekijken

Doordat er maar maximaal 30 mensen aanwezig mogen zijn is er meestal alleen maar ruimte voor de direct betrokkenen en de naaste familieleden. Er is in de praktijk nauwelijks ruimte voor andere nabestaanden en vrienden. Hoewel bijna iedereen dat begrijpt is dat letterlijk “afstandelijke” voor de meesten teleurstellend.

Vaak helpt nieuwe technologie zoals Skype waar mensen live kunnen meekijken en opnames op Youtube die later terug bekeken kunnen worden. Meestal is dat een service die uitvaartverzorgers gratis aanbieden.

Bijzondere uitvaart

Hoewel de mogelijkheden beperkt zijn blijft het toch mogelijk om een bijzondere en  persoonlijke uitvaart samen te stellen in nauw (telefonisch of skype) overleg met de nabestaanden. Dat vereist wel een creatieve en vindingrijke uitvaartverzorger die het lukt om binnen de beperkte mogelijkheden toch nog mogelijkheden te zien om een mooie en persoonlijke uitvaart te organiseren.

Drive Thru

U kunt nog steeds bij begrafenis of uitvaart bijwonen, maar meestal zal dat alleen op een afstand kunnen. In sommige gevallen organiseren uitvaartondernemers een drive-thru waarbij nabestaanden met de auto langs de kist rijden om afscheid te nemen. Echt een gelukkige oplossing lijkt ons dat niet.

Opnieuw?

De meeste uitvaartverzorgers bieden aan om na de corona tijd een nieuwe herdenking te organiseren. Ook kan er een speciaal moment gemaakt van de asverstrooiing of wanneer het grafmonument wordt geplaatst. Wat nu niet kan aan troost en aanraken kan dan hopelijk weer wel. Op dit moment is nog niet bekend wanneer dat weer mogelijk zal zijn.