chambre dood
Nieuws

Chambre Dood

Chambre dood is een bijzonder initiatief van 27 vrienden die tezamen begraven wilden worden en een bestaande grafkelder overnamen. In België kunnen waardevolle monumenten waarvan de concessies niet zijn vernieuwd sinds 1985 worden overgenomen door een nieuwe eigenaar.

In Brugge gebeurde dit op een heel bijzonder manier. Onder het arduinen grafzerk van de familie Devaux-Chantrell uit 1862 lagen drie generaties familieleden in een diepe kelder begraven. De originele namen zijn nog steeds leesbaar.

Het graf werd in 2012 gekocht door maar liefst 27 (alleenstaande) vrienden en kennissen die samen begraven wilden worden. Het is een creatief en vooral innovatief voorbeeld hoe een grafmonument opnieuw gebruikt kan worden.

Chambre dood is natuurlijk een woordspeling op Chambre d’hôte (Bed & Breakfast)

Het zal duidelijk zijn dat dit nogal wat ambtelijke rompslomp met zich meebracht, maar blijkbaar was de gemeente Brugge enthousiast en verleende waar mogelijk advies en hulp.

Het monument vind ik persoonlijk bijzonder fraai. Een ‘kantwerk’ of letterkrans van geroest staal (cortenstaal) met alle letters van het alfabet en opschrift ‘Chambre Dood’ omringt het graf. Jeroen Boudens tekende voor het ontwerp.

Voor de 27 deelnemers zijn de urnen met hun initialen reeds vervaardigd. Lieven Neyrinck keramiste ontwierp de 27 fraaie urnen.

 

Een bijzonder initiatief dat voor zover ik weet nog geen navolging in Nederland heeft gehad.

Locatie Chambre Dood

Centrale Begraafplaats Brugge, blok 5, graf nr. 42
Kleine Kerkhofstraat 62
8310 Brugge