kind-verliezen-beer-op-begraafplaats
Nieuws

Gedichten en boeken over verlies van een kind

Rouw en verdriet zijn vaak eenzame tijden. In de eenzaamheid van de rouw om het verlies van je kind kunnen gedichten en literatuur soms steun en herkenning geven. Onderstaand gedicht schreef Ida Gerhardt over het verlies van een geliefde en wat je er wel niet zou willen doen om iemand weer terug te zien,

“De gestorvene”

Zeven maal om de aarde te gaan.

Als het zou moeten op handen en voeten.

Zevenmaal die éne te groeten

die daar lachend te wachten zou staan.

Zeven maal om de aarde te gaan.

 

Zeven maal over de zeeën te gaan.

Schraal in de kleren wat zou het mij deren.

Kon uit de dood ik die éne doen keren.

Zeven maal over de zeeën te gaan

zeven maal om met zijn tweeën te staan.

Ida Gerhardt 1966

 

Een kind verliezen

Als je je kind verliest start er een barre tocht die zo treffend in dit mooie gedicht van Ida Gerhardt beschreven is.  Alles, maar dan ook alles, heb je er als ouders voor over om je kind weer terug te krijgen. “Zeven maal om de aarde op handen en voeten” “Zeven maal over de zeeën” “wat zou het me deren”

Rouw is wat een ouder, die haar kind verloren had, ooit beschreef “als de eenzaamste bezigheid ooit”. En dat terwijl er zoveel andere ouders een vergelijkbaar gemis en verdriet ervaren in een vergelijkbare zoektocht die nooit eindigt. “En dat het ook zo ontzettend vermoeiend is, gewoon niet uit te leggen”.

Veel ouders ervaren ook dat het gemis helemaal niet afneemt, maar blijft en soms zelfs groeit. En dat tegelijkertijd het spreken met anderen over het gemis steeds lastiger wordt, omdat het leven voor de anderen wel gewoon verder is gegaan. Terwijl het leven voor ouders die een kind verloren op dat moment voor altijd bleef stilstaan, en tegelijkertijd ook verder ging, dat moest wel.

In de eenzaamheid van het verwerken van rouw en verdriet geven gedichten en literatuur over verlies van een kind soms steun en herkenning. Zoals dit mooie bovenstaande gedicht van Ida Gerhardt.

Kent u zelf een gedicht of boek dat u steun heeft gegeven laat het ons weten zodat we dit met anderen kunnen delen.

Bekende literaire boeken over verlies van kinderen

 • Schaduwkind van P.F. Thomése. 2003
  Na de dood van zijn pasgeboren dochtertje Isa zoekt P.F. Thomése naar woorden die zijn ontreddering en diepgaande rouw kunnen weergeven
 • De kleine blonde dood van Boudewijn Büch.1985
  Hartverscheurend verhaal over verlies, verdriet en machteloosheid. Een monument voor het kortstondige leven van zijn 6 jarig zoontje. Klassieker
 • Tonio van A.F.Th. van der Heijden 2011
  Bestseller over het overlijden van zijn 21-jarige zoon Tonio. Van der Heijden noemde het een “Requimroman”
 • Contrapunt van Anna Enquist
  Contrapunt is als een “rouwmonument” dat Enquist voor haar verongelukte dochter opricht. , zoals Bach ooit de Goldbergvariaties componeerde uit verdriet om zijn gestorven zoon.
 • Paula van Isabel Allende
  Afscheidsbrief aan haar geliefde dochter die in coma ligt en waarvan ze weet dat ze zal sterven.

Ida Gerhardt

De gestorvene is het misschien wel beroemdste gedicht van Ida Gerhardt. Zij schreef veel gedichten die religieus geïnspireerd waren. In dit gedicht zou het getal zeven verwijzen naar de schepping. Volgens de bijbel schiep God in zes dagen hemel en aarde. Daarna nam hij een dag rust. Maar iemand die om zijn kind rouwt kan geen een dag rust nemen. Hij zou zelfs op handen en voeten rond de aarde kruipen om weer samen met zijn tweeën te kunnen staan.

In 2005 werd voor het gedicht De gestorvene een melodie gecomponeerd.  Trijntje Oosterhuis zong het lied op gevoelige wijze samen met gitarist Leonardo Amuedo.