lichtjes tijdens een uitvaart
Nieuws

Uitvaarten in corona tijden – wat is er allemaal nog wel mogelijk?

Iedereen weet dat er allerlei beperkingen zijn rondom uitvaart ivm corona. Maar wat is er nog wél mogelijk om een mooie uitvaart te organiseren?

Het netwerk uitvaart vernieuwers – een netwerk van kleinschalige, veelal eigenzinnige en persoonlijk werkende ondernemers die producten en diensten aanbieden rondom afscheid en
uitvaart – gaf een overzicht van mogelijkheden.  In een bericht werd puntsgewijs opgesomd wat er met de huidige Corona maatregelen allemaal nog wél kan rondom een uitvaart.  Vrijwel iedereen kent inmiddels de 1,5 meter afstand en het maximum van 30 mensen tijdens een begrafenis if crematie. Maar wist u dat er nog steeds thuis opgebaard kan worden? Met een open kist of een baar met wade.

Wat er verder zoal mogelijk is? Leden van het netwerk uitvaart vernieuwers bieden het volgende aan:

De afscheidslocatie

Een bijeenkomst is vaak in een kerk of aula van een begraafplaats of crematorium, daar worden de regels vaak strikt toegepast. Er zijn echter veel andere locaties die hun ruimte beschikbaar stellen voor afscheidsbijeenkomsten, bijvoorbeeld een evenementenlocatie of theater. Deze locaties bieden een totaal andere sfeer. Omdat het om een uitvaart gaat, mogen ook daar toch 30 mensen aanwezig zijn. Maar ook een afscheid in de buitenlucht is mogelijk.Misschien kan de uitvaart op meer locaties plaatsvinden en kan je zo een grotere groep mensen de gelegenheid geven erbij te zijn, bijvoorbeeld bij een condoleance, meevaren, een haag.

Online herdenken

Er zijn diverse professionele sites voor een online herinneringsplek of je kunt zelf een website maken; zo kunnen anekdotes, herinneringen of foto’s gedeeld worden.

Op afstand meebeleven en tijdens de bijeenkomst

Een paar ideeën voor mensen die niet aanwezig kunnen zijn:
• Met de rouwkaart een kaart meesturen om herinneringen op te schrijven en terug te sturen. Eventueel kunnen de herinneringen, (ook die van het online herdenken) worden
voorgelezen tijdens het afscheid.
• Je kunt wat extra’s meesturen zoals een droogbloem, zakje met zaadjes, een foto, wierookstokje.
• Via live-stream het afscheid bijwonen (tegelijkertijd of na afloop).
• Een fotoreportage laten maken die later gedeeld kan worden.
• Gezamenlijke (muziek)afspeellijst maken.
• Na afloop van de afscheidsbijeenkomst de dvd-, cd-opname, gemaakte foto’s en/of het programmaboekje toesturen.
• Vragen om op hetzelfde tijdstip thuis een kaars te branden, naar dezelfde muziek te luisteren, geliefde consumpties te drinken/eten.
• Vragen om een videoboodschap of foto’s.

Tijdens de bijeenkomst:

• Misschien is een andere indeling van de ruimte mogelijk, bijvoorbeeld de overledene in het midden.
• Op lege stoelen een bloem (later tot boeket te vormen) of foto’s van degenen die niet aanwezig mogen/kunnen zijn.
• Vooraf kunnen eventueel alle namen van degenen die eigenlijk zouden komen, geschreven worden op de kist.
• Ontvangen condoleancekaarten, foto’s, persoonlijke herinneringen die je ontvangen hebt: rondom of bij de overledene plaatsen of gebruiken voor de fotopresentatie.
• Herinneringen/anekdotes van anderen voorlezen en/of een videoboodschap laten zien.
• Natuurlijk is het altijd mogelijk dat de nabestaanden kaarsen aansteken, mogelijk ook voor de afwezigen of dat er door een klein gezelschap op de kist wordt geschreven.

Consumpties

Op andere locaties is (beperkte) catering – bijvoorbeeld in buffetvorm – soms mogelijk. Of er wordt een pakketje verzorgd voor ná de uitvaart.

Begraven

Je kunt een rijdende baar begeleiden met vier personen. Iedereen die meeloopt kan zich met elkaar verbinden door middel van een lint of touw. De kist of baar kan door vier of
zes mensen uit een gezin op het graf worden geplaatst. In plaats van een afscheidsbijeenkomst op een locatie, kan je een intieme ceremonie bij het graf verzorgen. Natuurlijk is live
muziek of ter plekke naar muziek luisteren mogelijk.

Later

• Er kan later een herdenkingsbijeenkomst worden georganiseerd. Je kunt daar ook gebruik maken van mogelijke foto- of video-opnames van de uitvaart.
• Je kunt – met meer gasten – een speciaal moment maken van de asverstrooiing of als het grafmonument wordt geplaatst.

Inspiratie en links

Deze ideeën zijn ter inspiratie en gebaseerd op de mogelijkheden eind april 2020. Natuurlijk moet je altijd zelf de richtlijnen en regels van de Rijksoverheid volgen, ze kunnen veranderen. Ook kunnen de regels en mogelijkheden per regio en gemeente verschillen. De leden van het Netwerk Uitvaartvernieuwers denken graag met je mee en lichten je goed voor.