natuurlijk graf
Nieuws

Natuurbegraafplaats verbiedt onderhoud graf

Gemeente Oosterhout verbied het onderhoud aan graven op de nieuwe begraafplaats. Ook moet kist en kleding van de overledene aan strenge eisen voldoen. Het nieuwe natuurlijke begraven “ontzorgt” nabestaanden van het onderhoud van het graf.

Op natuurbegraafplaatsen mogen alleen vergankelijke grafmonumenten geplaatst worden die worden overgenomen door de natuur. Onderhoud zou dit proces van verval vertragen.

Ook de gemeente Oosterhout komt binnenkort met een zogenaamde “natuurbegraafplaats” waar onderhoud uit den boze is.  Nu zullen veel nabestaanden daar niet rouwig om zijn, want het onderhouden van een graf kan in de loop der tijd een last worden. Vooral als nabestaanden verder weg wonen.

In BN de Stem zegt de voorzitter van de begraafplaatsen in Oosterhout dat er steeds meer behoefte is aan duurzame en onderhoudsvriendelijke graven.  Nu kun je heel goed een duurzaam en onderhoudsvrij grafmonument maken met materialen die de tand des tijds doorstaan zoals RVS, Graniet, Corten etc.

Maar een andere insteek is ook mogelijk. Maak monumenten die juist vergaan, in de loop der jaren steeds meer oplossen in de natuur. Dat zijn dan monumenten gemaakt van vergankelijke materialen zoals hout of de aanplant van een herdenkingsboom.

In Oosterhout richt men een natuurbegraafplaats in met veel bomen en struiken. De graven worden voor minimaal vijftig jaar uitgegeven. “Zo krijgt de natuur echt de kans om ervoor te zorgen dat alles vergaat”. De begraafplaats worstelt nog met de vraag welke kisten straks gebruikt mogen worden, en aan welke eisen de kleding van de overledene moet voldoen. Men wil voorkomen dat er synthetische stoffen in de grond komen. Ook is nog niet bekend waar de graven precies gesitueerd zullen worden.  Maar een ding is zeker: onderhoud verboden!

Momenteel zijn er 15 natuurbegraafplaatsen in Nederland. De duur waarvoor men een graf kan aankopen verschillen van 10 jaar tot eeuwig. Op https://begravenindenatuur.com/overzicht-natuurbegraafplaatsen/ staat een overzicht.