grafsteen vlinder
Nieuws

Hoe ondersteun ik iemand in de rouw?

Iemand in de rouw ondersteunen? Memorabel biedt tips

Heeft u een persoon in uw omgeving die in de rouw is en weet u niet goed hoe u hier het beste mee om kunt gaan? Veelal ligt meer de nadruk op wat iemand niet moet doen. Wilt u weten hoe u iemand die in de rouw is zo goed mogelijk kan ondersteunen? Memorabel geeft u graag tips omtrent ondersteuning bij rouw. Lees verder voor meer informatie.

Laat merken dat u er voor de rouwende bent

De persoon die in rouw is, heeft even geen houvast meer. Iemand die voorheen altijd aanwezig was, is er nu niet meer. Door zelf aanwezig te zijn, kan u de rouwende een helpende hand bieden. Neem zelf het initiatief hiertoe. Bel of app de persoon en vraag of je iets voor de persoon kunt betekenen. Een rouwende zal zelf vaak lastig om advies vragen.

Help bij praktische zaken

U kunt ook hulp bieden door de rouwende praktische zaken uit handen te nemen. Zo kunt u hulp aanbieden bij het koken, het schrijven van de rouwkaarten of huishoudelijke klussen doen. Neem hierbij ook zelf het initiatief. U zult zien dat de rouwende uw aanbod waardeert.

Vraag aan de rouwende wat hij/zij nodig heeft

Als een persoon in de rouw is, kan hij of zij te maken krijgen met stemmingswisselingen. Het ene moment heeft diegene behoefte om te praten, terwijl het andere moment meer behoefte aan rust is. Soms wenst iemand juist een plezierige vorm van afleiding. Vraag daarom gerust aan de rouwende wat hij of zij nodig heeft. Respecteer het echter ook als de ander even geen behoefte aan afleiding of praten heeft. Laat dan wel merken dat u er bent als diegene u nodig heeft.

Luister goed en geef oprechte aandacht

Luister oprecht naar wat de persoon in rouw u wil vertellen en haal hierbij geen eigen ervaringen aan. Door actief te luisteren, kan de rouwende zijn of haar gevoelens beter onder woorden brengen. Weerleg gevoelens zoals boosheid of schuldgevoelens ook niet. Alle gevoelens zijn ok en mogen aanwezig zijn.

Blijf interesse tonen in de rouwende

Indien u met de rouwende in gesprek bent, is het goed de aandacht niet te laten verslappen. Ieder in rouw heeft de behoefte om zolang als dit nodig is zijn/haar verhaal te kunnen vertellen of te praten over de verloren dierbare. Toon blijvende interesse in het verlies en leef u in de gevoelens van de rouwende in. Houd het onderwerp bespreekbaar en bekijk hoe dit met de tijd zal verlopen. Wij hopen u hierbij enigszins inzicht te hebben geboden in hoe u een rouwende kunt ondersteunen.