Nieuws

Hoe ga je om met iemand in de rouw?

Tips om om te gaan met iemand die rouwt

In de omgeving van iemand die rouwt kan het zijn dat u wellicht niet goed weet hoe u hiermee om moet gaan. Veelal wordt er meer de nadruk gelegd op wat iemand niet moet doen. Wat kunt u doen voor iemand die een dierbare heeft verloren? Memorabel heeft enkele tips voor u op een rijtje gezet.

Laat merken dat u er bent

De persoon in de rouw is zijn/haar houvast verloren. Een voorheen altijd aanwezige persoon is er nu niet meer. De aanwezigheid van andere mensen kan houvast aan de rouwende bieden. Neem hierbij zelf het initiatief. Bel op en vraag of er een geschikt moment is om iets af te spreken. Vaak vraagt een rouwende persoon lastig uit zichzelf om hulp.

Bied hulp bij praktische dingen

Neem de rouwende praktische dingen uit handen. Bied uw hulp aan bij klussen zoals koken, het huishouden, het schrijven van rouwkaarten, enzovoort. Ook hierbij is van belang om zelf initiatief te nemen.

Vraag wat de rouwende nodig heeft

Iemand in de rouw kan veel last hebben van stemmingswisselingen. Het ene moment wil diegene praten, terwijl het moment daarop wordt gekozen voor rust of plezierige afleiding. Het makkelijkste is om de rouwende te vragen wat hij/zij nodig heeft. Respecteer het als de ander geen behoefte aan praten of afleiding heeft, maar laat wel merken dat u er voor diegene bent.

Toon oprechte aandacht

Luister oprecht naar wat de rouwende u te zeggen heeft. Haal geen eigen ervaringen aan. Blijf actief luisteren zodat de rouwende zijn/haar gevoelens onder woorden kan brengen. Weerleg zaken ook niet, of dit nu schuldgevoelens of gevoelens van boosheid zijn. Alle emoties mogen er zijn.

Blijf interesse tonen in het verlies

Laat uw aandacht niet verslappen in het gesprek met de rouwende. Ieder persoon in de rouw heeft de behoefte om zolang als dit nodig is zijn/haar verhaal te kunnen doen en de overledene ter sprake te brengen. Blijf dan ook uw interesse tonen in het verlies en leef u zoveel mogelijk in de situatie van de rouwende in. Kijk hoe dit met de tijd verloopt en houd het onderwerp bespreekbaar. Wij, van Memorabel, hopen u hierbij voldoende op weg geholpen te hebben. Mocht u nog vragen hebben over rouwverwerking, kunnen wij u altijd te woord staan.