grafkunst monument rvs cortenstaal detail

Grafkunst – persoonlijke en unieke grafmonumenten met liefde en aandacht gemaakt.

Ieder mens is uniek; een gedenkteken of grafmonument voor uw dierbare of geliefde kan dat ook zijn! Als grafkunstenaar maak ik in nauwe samenspraak met nabestaanden prachtige en passende ontwerpen voor grafkunst in de vorm van grafmonumenten, grafstenen en gedenktekens.

Samen met u als nabestaande bespreken we de wensen en mogelijkheden om tot een uniek en passend grafmonument te komen. Vanzelfsprekend kunnen persoonlijke herinneringen aan uw dierbare in het monument verwerkt worden.

Het resultaat is altijd een uniek, persoonlijk en bijzonder grafkunst monument dat bij u en uw dierbare past.  Hieronder vindt u enkele voorbeelden van eerder door mij gemaakte grafkunst – kunstzinnige en artistieke grafmonumenten van RVS 316, handgemaakt glas en cortenstaal.

Resultaat 1–12 van de 55 resultaten wordt getoond

Laat sidebar zien

Grafkunst van Memorabel Grafmonumenten

Wilt u voor uw dierbare iets echt unieks en persoonlijks op zijn of haar graf? Een uniek en echt persoonlijk eerbetoon aan uw dierbare vindt u niet in een catalogus. Misschien is grafkunst iets dat beantwoordt aan uw wensen.

grafkunst plaatsen

Grafkunst samen met u

Een grafkunst monument of gedenkteken kan in allerlei vormen, materialen en stijlen ontworpen en gemaakt worden. In nauwe samenspraak met u ontwerp ik een echt persoonlijk grafmonument dat past bij uw overleden geliefde of dierbare. Persoonlijke grafkunst vertelt of verbeeldt als het ware iets over uw dierbare. Om zo’n persoonlijk gedenkteken of monument te kunnen ontwerpen en maken heb ik wel uw hulp en eventuele ideeën nodig. Hulp in de vorm van uw verhalen, opmerkingen en suggesties over wat wel en wat niet past bij uw situatie. Misschien heeft u zelf al concrete ideeën over het grafkunst monument voor uw geliefde dierbare? Ook in dat geval denk ik graag met u mee hoe we deze ideeën zo mooi en zo goed mogelijk kunnen maken.

Grafkunst laten maken – hoe gaat dat?

Allereerst maak ik natuurlijk graag kennis met u. In een vrijblijvend gesprek vertelt u mij wat u kwijt wilt. Ik luister graag naar uw verhalen, herinneringen en wensen. Ook als u zelf al concrete ideeën heeft hoor ik ze graag. Hiervoor nemen we alle tijd. Alleen als het u het gevoel heeft dat er een klik is tussen ons en dat u bij mij aan het juiste adres bent voor een grafkunst monument voor uw dierbare ga ik aan het werk.

Grafkunst monument – kleine voorbeelden

Als er een klik is maak ik een aantal schetsen en ontwerpen voor het grafkunst monument of gedenkteken voor uw overleden dierbare. De punten en wensen die u in het eerste gesprek aangaf probeer ik op artistiek verantwoorde wijze in de ontwerpen te verwerken.
Een week of 4 a 6 later nodig ik u uit in mijn atelier om samen de ontwerpen te bekijken en bespreken. Natuurlijk kunt u dan andere nabestaanden, familie en/of vrienden mee nemen.

ontwerpen grafmonument

ontwerpen grafmonument

 

Bijna altijd is er een aantal ontwerpen die direct de voorkeur hebben. Het uiteindelijke ontwerp wordt vaak een verrassende combinatie verschillende elementen van deze favorieten.

Grafkunst Proefmodel op ware grootte

Als het definitieve ontwerpje helemaal naar uw wens is begin ik met het proefmodel op ware grootte. Dit proefmodel geeft u al een heel goed beeld van het uiteindelijke grafmonument. Voor nabestaanden is het vaak confronterend om het ontwerp plots op ware grootte te zien.

Ik gebruik daar “snelle” materialen als karton en MDF voor. Hoewel het proefmodel de uitstraling van het mooie glas, RVS of Cortenstaal mist ziet u met het proefmodel direct of de verhoudingen goed zijn, of de plaats van de tekst op het grafmonument of de grafsteen de juiste is. In dit proefmodel kunnen we ter plekke nog e.e.a. uitproberen en wijzigen. Pas wanneer dit  proefmodel helemaal naar uw wens is kunnen we met de uitvoering in RVS 316, glas, geroest staal of steen beginnen.

proefmodel grafsteen

proefmodel grafsteen van MDF en karton

Stapje voor stapje naar het definitieve grafkunst monument

Ook de uitvoering van het grafkunst monument doen we stap voor stap. Daarbij houd ik u voortdurend op de hoogte van de voortgang. Zo ontvangt u foto’s en video’s van ieder fase en bespreek ik regelmatig telefonisch de voortgang met u. Ook bent u van harte welkom om in de werkplaats de voortgang van het grafkunst monument of gedenkteken te komen bekijken. Bij belangrijke beslissingen nodig ik u uit mee te helpen. Bijvoorbeeld om te bepalen waar we welk glazen onderdeel zullen plaatsen.  In sommige gevallen kunt u zelfs actief meehelpen. Hieronder ziet u bijvoorbeeld een moeder en dochter die kleurpoeders in het glazen grafmonument strooien voor hun geliefde man/vader.

meehelpen met grafmonument voor partner

meehelpen met maken modern grafmonument

Ik zorg er voor dat alles volgens onze afspraken en uw wensen gebeurt. Aan stress, haastwerk en “grote stappen snel thuis” doe ik principieel niet. Tenslotte kun je het maar 1x goed doen. 

Het grafmonument moet lange tijd blijven staan en daarvoor moet het wel mooi en gedegen zijn gemaakt. Je wilt je niet jaren lang storen aan een onzorgvuldigheid. Deze manier van werken kost weliswaar meer tijd en aandacht, maar is volgens veel nabestaanden prettig.

Nabestaanden vertellen me regelmatig dat deze manier van werken waarbij ze het monument langzaam zien ontstaan helpt om te wennen aan het idee dat er een grafmonument aankomt. Dat het de overgang van een leeg graf naar een mooie gedenkplek zo minder groot maakt. Veel nabestaanden vertellen me ook dat als het monument eenmaal geplaatst is er vaak een nieuwe fase aanbreekt.

glazen grafsteen werk in uitvoering

nabestaanden helpen mee

Als het grafkunst monument bijna af is kunt u nog een keer in de werkplaats komen kijken. Controleren of alles volgens afspraak en naar wens is gedaan. En als u tevreden bent maken we een afspraak om (samen) het grafmonument te gaan plaatsen.

Grafkunst op het graf plaatsen

We spreken samen een dag af om het monument daadwerkelijk op het graf te plaatsen. Dat doen we altijd in overleg met de beheerder van de begraafplaats.

nebestaanden glazen grafsteen

nabestaanden bij plaatsen glazen grafsteen

Het liefst plaats ik het gedenkteken voor uw dierbare samen met u op het graf. Sommige nabestaanden willen met elkaar zelf het monument naar het graf dragen.

Het plaatsen van het persoonlijke monument of gedenkteken op de begraafplaats is meestal emotioneel. Nabestaanden zeggen echter achteraf vaak dat ze blij zijn dat ze er bij waren.

grafkunst monument met elkaar dragen

Fotoboekje

Na het plaatsen van het grafkunst monument dat samen tot stand is gekomen ontvangt u na ongeveer een week of vier een mooi en persoonlijk fotoboekje, met daarin schetsen en foto’s van iedere stap in het proces. En ook korte teksten over het realiseren van het monument. Het hele proces van de allereerste schetsen tot en met het (gezamenlijk) plaatsen van het grafkunst monument op de begraafplaats is in het boekje beschreven.

grafsteen boekje

naam in eigen handschrift en vingerafdruk

Mogelijkheden in grafkunst monumenten

Als grafkunstenaar maak ik grafkunst monumenten van glas, RVS,  cortenstaal en andere materialen. Vaak wordt de combinatie van RVS en glas gekozen: het glas licht, kwetsbaar en kleurrijk contrasteert met het stralende, strakke en sterke RVS. RVS wordt ook vaak gekozen vanwege zijn moderne en strakke uitstraling.

Gekleurd glas is geliefd in kindergrafmonumenten. Waar u ook voor kiest, er ontstaat altijd een uniek grafkunst monument qua materiaal en vormgeving.

glas verhitten

glas verhitten voor glazen bloem

Grafaccessoires

Qua toevoegingen aan een grafkunst monument wordt vaak gekozen voor vlinders, vogels, hartjes en bloemetjes. Omdat glas en RVS zo goed bewerkbaar zijn, kunnen we vrijwel elk soort vorm of figuur maken. Op de website ziet u meerdere voorbeelden van wat mogelijk is. Het RVS en glas kunnen we met water snijden en met laser bewerken. Elk grafkunst monument maak ik in eigen beheer. Alleen toegewijde vakmensen die liefde voor hun vak hebben werken er aan. Met deze vakmensen werk ik al jaren samen. Zij beseffen hoe belangrijk het is om een grafmonument zo goed en zo mooi mogelijk vorm te geven.

We nemen ruim de tijd om het grafkunst monument voor uw overleden dierbare of geliefde met liefde en zorg zo goed mogelijk te maken.

Extra persoonlijke toevoegingen

U kunt u monument nog persoonlijker maken met foto’s, teksten of hand- of voetafdrukken. Deze kunnen allemaal, door het gebruik van ingenieuze ets- en lasertechnieken, haarscherp geplaatst worden. Uiteraard maken we eerst wat proefdrukken. Dan kunt u controleren of het resultaat naar uw wens is.

Het is ook mogelijk om teksten en namen in het eigen handschrift van de overledene te maken.  Het kan erg mooi om de naam van uw dierbare of geliefde in het eigen handschrift op het grafmonument of het gedenkteken te plaatsen. Hierdoor wordt het grafmonument extra persoonlijk en uniek.

grafmonument met naam in eigen handschrift

Naam in eigen handschrift

Harten grafmonument

Voor grafmonumenten voor een geliefde of kind zijn vaak harten een toepasselijk symbool. Dat kan op verschillende manier. Soms is juist een onverwachte afwijkende vorm erg mooi. Ook vlinders als symbool van onschuld zijn geliefd. Vogels staan vaak als symbool voor vrijheid of de verbinding tussen de hemel en de aarde.

Glas, metaal en RVS zijn goed te snijden met laser of zelfs met water. Tegenwoordig kan bijna iedere vorm wel gemaakt worden. Kijk op deze website voor wat zoal mogelijk is.

grafmonument met hart

hartjes van glas in grafmonument

Foto in grafsteen verwerken

Een foto op een familiegraf kan op verschillende wijzen. Ook een vingerafdruk, handafdruk en een naam in eigen handschrift kan met ets- en lasertechnieken haarscherp en duurzaam in met materiaal gegraveerd worden. Dat kan o.a. in RVS glas en steen.

Een aantal proefdrukken geven u een goede indruk van het eind resultaat.  Het maakt het familiegraf extra persoonlijk.

babygraf - foto baby

foto van baby in plexiglas

Opties en mogelijkheden voor grafkunst

Hierboven ziet u al een aantal voorbeelden van gerealiseerde grafkunst grafmonumenten. Graag laat ik u meer voorbeelden en mogelijkheden van persoonlijke grafkunst zien en ook de manier waarop ik samen met nabestaanden tot een passend ontwerp kom. Qua materiaal kunt u in principe alles kiezen. Veel nabestaanden die met mij een artistiek grafkunst grafmonument ontwierpen kozen voor materialen als hand gemaakt glas, RVS (316), geroest staal (corten staal) maar ook steensoorten als Noors Graniet,  Belgisch hardsteen en natuursteen.

Kennismaken?

Graag maak ik vrijblijvend met u kennis. Ik luister dan aandachtig naar uw verhaal en eventuele wensen. Als er een klik is waarbij u het gevoel heeft dat ik de aangewezen persoon ben om het grafkunst monument voor uw dierbare te mogen ontwerpen ga ik graag voor u aan de slag. Eerst maak ik dan vrijblijvend een aantal ontwerpen.

Ook als u nog geen idee heeft hoe een grafsteen of gedenksteentje voor uw baby eruit moet komen te zien denk ik graag met u mee! Kijk ook rond op deze website voor inspiratie.

Voor een vrijblijvend gesprek kunt u mij bellen op 06-49351338. Of stuur  een e-mail naar info@memorabel.nl. Graag tot ziens!

Grafkunstenaar Jeroen Stok in atelier