Unieke grafsteen van RVS

Gedenkteken met unieke vorm
Hoogwaardig RVS 316
Naam van gepolijst/spiegelend RVS
Vorm van object past bij Joop

Vrijblijvend informatie aanvragen
Omschrijving

Een grafsteen zoals er geen andere bestaat! Dit RVS grafkunst object is gemaakt ter nagedachtenis van Joop en zijn vrouw.

RVS grafkunst - gedenkteken met RVS letters

Joop was van jongs af aan een ondernemer geweest in hart en nieren. Hij had een bewogen (zaken)leven geleid. Zo had o.a. een bedrijf opgezet dat aluminium schalen produceerde. Dat nam een hoge vlucht en hij produceerde letterlijk en figuurlijk op grote schaal. Hij ‘bediende’ er de internationale markt mee.  Ondanks zijn drukke zakenbestaan was en bleef hij een echte lieve familieman die genoot van zijn gezin en (klein)kinderen.

Al pratende met de zoon van Joop kwamen we tot de volgende zaken die in het monument zouden kunnen:

  • RVS als materiaal
  • Verticaal
  • Horizontaal geen beplanting wel steentjes met een RVS randje
  • De naam JOOP in doosletters, maar niet te groot en pompeus, meer subtiel aanwezig
  • Ovale schalen met vouwtjes in de randen als inspiratie voor de vorm

Uiteindelijk vormde een ovalen aluminium schaal het basis idee voor het monument. De facetten in de ovalen ring konden in het ontwerp extra focus leggen op de naam.
Het idee om Olivijn als steentjes rond te gebruiken sprak aan vanwege de kleur, de zachtheid van het materiaal en het feit dat het CO2 absorbeert. Wie heeft een grafmonument dat CO2 reduceert?

Het ontwerp

Eerst wilde ik een serie 3D ontwerpen maken, maar het eerste ontwerp was gelijk raak; soms weet je direct dat het dat moet worden. Het 3D model beantwoorde zo aan de verwachtingen dat een mock-up op ware grootte (die ik meestal eerst nog maak) niet nodig werd gevonden.

3d ontwerp gedenkteken Joop

3D ontwerp van het gedenkteken

De uitvoering

Het grafmonument oogt heel eenvoudig, maar het was behoorlijk ingewikkeld om het zo in elkaar te kunnen zetten dat er minimale spanning in het materiaal kwam. De verschillende onderdelen moesten daarvoor heel zuiver getekend én gesneden worden. Zodat alles perfect op elkaar zou aan sluiten. Dat lukte! Daardoor kon het laswerk beperkt blijven en is alles mooi strak en zuiver van vorm gebleven.

De naam Joop sneden we uit behoorlijk dik RVS met water, waardoor er ook daar geen spanning en verkleuring in het RVS zou komen. Vervolgens werd de bovenzijde van de letters handmatig gepolijst. Al het gebruikte RVS heeft de hoge kwaliteit 316.

De overige tekst in het grafmonument is geëtst.

Het monument hebben we met een standaard achter de schaal op het beton bevestigd. Hierdoor wordt de schaal a.h.w. opgetild en heeft het gedenkteken wat “lucht” aan de onderzijde gekregen. En klein maar belangrijk detail.

Rondom het graf is een dun RVS randje – een kader van slechts 1 cm dik – bevestigd om de Olivijn steentjes bij elkaar te houden. Maar ook visueel is er zo een mooie afbakening van het graf.

Plaatsen gedenkteken

Op een zonnige decemberdag plaatsen we samen het gedenkteken op de begraafplaats in Lelystad. Het was een mooi gebeuren.

Reacties

Het is heel mooi geworden; ik krijg er gewoon kippenvel van!

Ik wil je bedanken voor dit schitterende monument. Mijn gezin en ik zijn er erg blij mee en ik weet zeker dat mijn vader het schitterend had gevonden.