Glazen grafsteen met bloemen en sextant

Bijzondere grafzerk voor zeeman
Gemaakt van 15 mm glas en RVS 316
Met handgemaakte sextant en passer
In het glas zijn kleurrijke bloemen gegraveerd, en het Ichtus teken
De witten stenen onder het monument hebben een religieuze betekenis

Vrijblijvend informatie aanvragen
Omschrijving

Grafkunst met grote K

detail grafmonument-glas-zeeman-met-sextant-en-passer

detail grafmonument met sextant en passer

Prachtig glazen grafmonument voor een zeeman en zijn vrouw. Op het graf liggen de kenmerkende objecten die iedere stuurman en kapitein kent: de sextant en passer. Speciaal voor dit monument met de hand gemaakt uit hoogwaardig RVS 316. In het glas is een ridderspoor bloem gegraveerd en geëmailleerd in 7 kleuren. Dat was de favoriete bloem van Jacob. De klaproos is de lievelingsbloem van zijn vrouw. Deze bloem is al in het glas gegraveerd, maar nog niet ingekleurd. Dat gebeurt pas als zij (hopelijk in de verre toekomst)  in het graf erbij geplaatst wordt.

detail bloemen in glazen grafzerk

detail van geëmailleerde bloem in het glas

Tevens is het visje, het Ichtus teken in het monument verwerkt omdat het geloof een grote rol heeft.
Ook de witte stenen onder het glas hebben een religieuze betekenis. Zij verwijzen naar de bijbeltekst “Een witte steen krijgen met een nieuwe naam” uit een brief aan de gemeente te Pergamum (Openbaring 2:12-17 )

Grafontwerp in verschillende fases

Het ontwerp van dit monument gebeurde in verschillende fases. We begonnen met een serie kleine ontwerpen waarin de zee en het zeemanschap centraal stonden. Vooral de techniek die bij het varen kwam kijken boeide Jacob, meer nog dan het eigenlijke varen zelf. Lang van huis zijn was niet altijd een pretje.

eerste ontwerpen van grafmonument

eerste ontwerpen in karton

Op basis van de eerste ontwerpen paste ik e.e.a. aan. In het ontwerp wilden we de twee bloemen, de passer en sextant verwerken. Zoals zo vaak bleek ook hier “minder is meer”. Het ontwerp terug brengen tot de essentie bleek het meest geschikt. In een 3D programma maakte ik een artist impression.

3d artist impression grafzerk van glas en RVS

3D impressie

Uitvoering grafmonument

De bloem in het glas krijgen bleek een hele uitdaging waarbij de glasplaat maar liefst 7x de oven in moest.  Als laatste straalden we de glasplaat heel lichtjes aan de onderzijde zodat de stenen nog vaag door het glas zichtbaar zouden blijven. Het geeft het vloeiende gevoel van water.  Het glas is een stukje vakwerk geworden waar ik trots op ben.

detail grafmonument-glas-zeeman-met-sextant-en-passer

detail grafmonument met sextant en passer

Ook de RVS sextant en passer zijn met veel liefde en toewijding gemaakt. Het pure vakmanschap en ook het plezier om zoiets moois te maken spat er vanaf.
De stenen werden stuk voor stuk met de hand gewassen en gesorteerd op kleur zodat alleen de echt witte stenen overbleven.

de witte stenen zijn nog vaag zichtbaar door het glas

Samen met de nabestaanden

Het ontwerp én de uitvoering van het glazen grafkunst monument kwam tot stand in nauw en intensief contact met de nabestaanden. Van ieder stapje in het proces werden zij op de hoogte gehouden. Beide zonen droegen de glasplaat met sextant en passer gezamenlijk naar het graf. Het bijzondere grafmonument valt door zijn eenvoud en lichtheid op.

Het kunstzinnige grafmonument ligt op de begraafplaats in Lelystad.