Overzicht van begraafplaatsen in Amsterdam
Nieuws

De 5 fases van rouw, een houvast

De verschillende stadia van het rouwen

Wanneer een dierbare overlijdt, doet een periode van rouw zich aan. Deze periode verloopt doorgaans in 5 fases. Hoewel dit veel gedacht wordt, is het niet zo dat deze fases van 1 tot 5 lineair verlopen. Er bestaat geen vaste tijd van rouwen en het is ook niet zo dat ieder de fases 1 t/m 5 doorloopt voordat het rouwen kan worden afgesloten. Hoewel ieder zijn/haar persoonlijke route aflegt, kunt u deze stappen dan ook het beste benaderen als een houvast. Memorabel vertelt u graag meer over de 5 fases van rouwverwerking in dit blog.

Fase 1: ontkenning

De eerste fase begint met ontkenning. U wilt het verlies het liefst niet onder ogen komen, wat een vorm van zelfbescherming is. Het verdriet wordt in een zelfgekozen tempo toegelaten, om dit enigszins behapbaar te maken. Het is een onbewust proces wat vanzelf tot stand komt. Echter kan het ook zo zijn dat u in uw verdriet blijft hangen en er van alles aan doet om dit niet onder ogen te hoeven komen.

Fase 2: boosheid

In de tweede fase kan er sprake zijn van boosheid, wat veelal komt doordat het verlies dan echt tot iemand doordringt. Op zo’n moment is het lastig voor anderen om tot de rouwende door te dringen. Onder deze boosheid bevindt zich een pijn van het verlies. Veelal wordt deze fase gezien als een lastige fase. Het is namelijk niet de boosheid die speelt, maar het verdriet en de machteloosheid die zich in boosheid uit.

Fase 3: onderhandelen

Wat met deze fase bedoeld wordt, is dat de rouwende belooft aan zichzelf het een en ander te doen, zolang er maar iets anders tegenover staat. Dit heeft van doen met de hoop op een goede afloop. Er wordt op een vlak perfectie nagestreefd. Men stort zich op een bepaald vlak, met de hoop dat wanneer hierin succes bereikt wordt, alles goed is.

Fase 4: verdriet en/of depressie

Op het moment dat er ruimte is om het verdriet van het verlies toe te laten, dan zal deze zich ook in volle glorie uiten. Er spelen gevoelens van verdriet op, maar ook spijt, onzekerheid en angst kunnen gaan opspelen. Ook eerdere herinneringen aan verlieservaringen kunnen op dit moment omhoog komen bij de rouwende.

Fase 5: acceptatie

Heeft de rouwende eenmaal de realiteit onder ogen gezien en alle fases doorlopen, dan spreekt men ook wel van acceptatie. Er is berusting in het verlies en er wordt een begin gemaakt aan de onthechting. Dit betekent echter niet dat het verlies een plekje krijgt, maar dat dit zich integreert in het dagelijks leven en men ermee om kan gaan. Nochtans doet ieder dit op zijn/haar eigen manier en tempo.

Wij van Memorabel hopen u middels dit blog inzicht te hebben gegeven in de 5 fases van rouwverwerking en wensen u veel sterkte bij uw eigen rouwproces.